Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Braam: verschil tussen versies

k
imported>Vussiewussie
Geen bewerkingssamenvatting
Rasbak (overleg | bijdragen)
Regel 63:
Ook de bladeren van de braam kunnen voor consumptie gebruikt worden. Hiervoor moeten de bladeren, na het plukken, worden gedroogd op een droge en luchtige plaats. Hierna kan er van de gedroogde bladeren [[thee (drank)|thee]] worden getrokken.<ref>Nijkamp J., Rook R., Slijper H. en Zweers K. (1976). ''De 12 maanden van het jaar.'' Utrecht/Antwerpen: Het Spectrum.</ref>
 
[[Bijgeloof]] in het [[Verenigd Koninkrijk]] zegt dat na 15 september bramen niet gegeten dienen te worden. De [[duivel]] zou ze dan geclaimed en een merkteken op de bladeren achter gelaten hebben. Mogelijk vindt de legende zijn oorsprong in de grotere kans op infectie in de tweede helft van september van de ''[[Grauwe schimmel|Botrytis cinerea]]''. Aangetaste vruchten hebben geen prettige smaak en kunnen giftige stoffen bevatten.
 
Ook is het niet raadzaam bramen die langs een drukke verkeersweg groeien te plukken, vanwege de opeenhoping van giftige stoffen zoals in het verleden van [[Lood (element)|lood]].
 
Het [[RIVM]] adviseert wilde bosvruchten zoals bramen te wassen en liefst nog te koken (bijvoorbeeld in [[Jam (broodbeleg)|jam]]). Op plaatsen waar [[Vos|vossen]] voorkomen kunnen wilde vruchten namelijk besmet zijn met [[lintworm]] via de uitwerpselen van vossen. In Nederland en België is dit echter vrij zeldzaam.
 
 
 
==Inhoudstoffen==
107

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.