Veilig op het internet/Spam: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
836 bytes toegevoegd ,  16 jaar geleden
k
+voorkomen
(+)
k (+voorkomen)
*Maak een adres aan, waar bijv. uw naam in zit, en beschouw dit als een "spamvrij adres". Gebruik bij voorkeur geen hotmail-adres. Geef dit door aan collega's, en gebruik dit om in te loggen in grote, betrouwbare sites (waarvan u zeker bent dat u er geen spam van krijgt)
*Maak een tweede adres aan, liefst zonder uw naam in, en gebruik dit om te registreren op fora, en om in te geven op andere sites waarvan te verwachten is dat het e-mailadres zal gebruikt worden voor spam;
 
 
;Houd uw veilig e-mailadres veilig
*Geef op internet niet zomaar dit mailadres door (zelfs op bonafide sites), spiders (zoekrobots die het internet afstruinen) herkennen de typische structuur van het emailadres, en onthouden het adres. Plaats je e-mail daarom bijv. als <code>gebruiker [at] hotmail.com </code>, of <code>gebruiker#nospam#@hotmail.com (verwijder de #nospam#)</code>. Mensen kunnen dit nog lezen, de spiders herkennen dit niet als e-mail.
*Forward zgn. 'kettingmails' (met een leuke foto, of een powerpoint) niet door, als er in de ketting één malafide persoon zit (of een persoon met [[Veilig_op_het_internet/ware|spyware]]), dan kunnen al de e-mailadressen in de mail gespamd worden.
 
 
[[afbeelding:Berichtenfilter_Firebird.PNG|thumb|280px|Spamfilter in [[:w:Firebird|Firebird]]]]
;Technische hulpmiddelen
*Gebruik een spamfilter. Deze filters bestaan zowel voor e-mailprogramma's, zoals Outlook (Express) of Thunderbird, als voor mailservers. Tegenwoordig installeren veel providers spamfilters op hun servers. Deze proberen op verschillende manieren spam te herkennen:
**mails afkomstig van zgn. "blacklists";
*Dit internetbedrijf heeft een techniek ontwikkeld genaamd ''domain keys''. Deze techniek is strikt genomen geen antispammethode, maar een manier om te kunnen verifiëren of de afzender inderdaad de afzender is.
**het voorkomen van termen als "creditcard", "lose weight");
**het onderzoeken of de mail spamfilters wil misleiden, door het vermijden van sommige termen (zie hierboven), bijv. "<code>hardc0re p0rn</code>";
**een grote hoeveelheid HTML-code, opnieuw gebruikt door de spammers om de filters te misleiden
*Dit internetbedrijfYahoo! heeft een techniek ontwikkeld genaamd ''domain keys''. Deze techniek is strikt genomen geen antispammethode, maar een manier om te kunnen verifiëren of de afzender inderdaad de afzender is.
 
 
;Herken zelf spam
*in de mails worden geneesmiddelen (viagra, ter vergroting van bepaalde lichaamsdelen, om gewicht af te vallen), wordt-snel-rijk formules, diploma's, ... verkocht;
*de spammer probeert de spamfilters te misleiden, door bijv. woorden lichtjes om te vormen: <code>d r u g s</code>, <code>vIa.gra</code>, ...;
*u kent de verzender niet (zelf al probeert die familiair over te komen, bijv. <code>Hey, yesterday we ...</code>).
1.310

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu