Sociale geschiedenis van de vroege middeleeuwen/Magie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
*Als de vrouw alles precies hetzelfde deed, maar het meel had gemalen door de molen de goede kant op te bewegen, werd de man op haar verliefd. Want de naaktheid, de honing <ref>[[Sociale geschiedenis van de vroege Middeleeuwen/Liefde#Magie|Magische werking van honing en mede (in de voetnoot)]]</ref> en de billen (dicht bij de geslachtsorganen) hadden een vruchtbaar makende werking en wekten de begeerte van de echtgenoot op of van de man die ze wilde veroveren.
*Magie had wel vaker een negatieve werking (zwarte magie) als men de handelingen van de witte magie (of van de christelijke magie) omkeerde of bezweringen en gebeden achterstevoren opzei<ref name="Keith Thomas" />.
*Er waren ook nog liefdesdrankjes gemaakt met [[w:menstruatie|menstruatiebloed]], [[w:sperma|sperma]] of [[w:urine|urine]] van de man of van de vrouw om het verlangen op te wekken. De bedoeling was steeds om levenskracht te onttrekken aan alles wat een levend wezen uitstraalde en die kracht te gebruiken.
 
===VisLiefdesvis===
Een ander procédé om een man te veroveren of vast te houden, was dat de vrouw een levende vis in haar vagina stopte en hem daarin liet doodgaan. De vis zou dan geladen zijn met levenverwekkende en zinnenprikkelende krachten. Hij werd gebakken en gekruid en aan de betreffende man te eten gegeven. Daarmee kon een vrouw verhinderen dat haar man het met een [[Sociale geschiedenis van de vroege Middeleeuwen/Gezin#2. Polygamie|concubine]] zou aanleggen. Zij probeerde op deze manier niet zozeer zijn lust op te wekken maar eerder de voortplanting te bevorderen.
 
De gedachte achter dit procédé was mogelijk dat het leven ontstond in het water en dat de vis de eerste levensvorm was<ref>[[Sociale geschiedenis van de vroege Middeleeuwen/Jacht#Visserij|Visserij]]</ref> en een [[w:foetus|foetus]] heeft in het begin van de eerste maand kieuwen.
 
Er waren ook nog liefdesdrankjes gemaakt met [[w:menstruatie|menstruatiebloed]], [[w:sperma|sperma]] of [[w:urine|urine]] van de man of van de vrouw om het verlangen op te wekken. De bedoeling was steeds om levenskracht te onttrekken aan alles wat een levend wezen uitstraalde en die kracht te gebruiken.
 
De mannen waren ervan overtuigd dat de vrouwen beschikten over de geheimen van de liefde. De liefde werd enerzijds opgevat als een dwaasheid<ref>[[Sociale geschiedenis van de vroege Middeleeuwen/Liefde#Amor versus caritas|Amor vesus caritas]]</ref> maar was vanwege de voortplanting ook de sleutel van het leven.
17.569

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu