Veilig op het internet/Spam: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MADe (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
(geen verschil)

Versie van 8 feb 2006 16:17

Veilig op het internet

Spam (ook: ongewenste post, ongewenste reclame) is e-mail of postings in de nieuwsgroepen van Usenet die op grote schaal ongevraagd wordt toegestuurd of geplaatst in veel verschillende nieuwsgroepen. De economische bestaansreden van spam is gelegen in de zeer lage kosten van het versturen van e-mail. Een spammer kan rendabel miljoenen spamberichten versturen om slechts 1 product te verkopen. Er is wereldwijd een levendige handel in bestanden met vele miljoenen e-mailadressen.

Wereldwijd veroorzaakt spam enorme schade, met name bij Internet Service Providers.

Gevaren

Probleem voorkomen

Maak een "veilig" e-mailadres aan
  • Maak een adres aan, waar bijv. uw naam in zit, en beschouw dit als een "spamvrij adres". Geef dit door aan collega's, en gebruik dit om in te loggen in grote, betrouwbare sites (waarvan u zeker bent dat u er geen spam van krijgt)
  • Maak een tweede adres aan, liefst zonder uw naam in, en gebruik dit om te registreren op fora, en om in te geven op andere sites waarvan te verwachten is dat het e-mailadres zal gebruikt worden voor spam;
Technische hulpmiddelen
  • Gebruik een spamfilter. Deze filters bestaan zowel voor e-mailprogramma's, zoals Outlook (Express) of Thunderbird, als voor mailservers. Tegenwoordig installeren veel providers spamfilters op hun servers.
  • Dit internetbedrijf heeft een techniek ontwikkeld genaamd domain keys. Deze techniek is strikt genomen geen antispammethode, maar een manier om te kunnen verifiëren of de afzender inderdaad de afzender is.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.