OpenStreetMap/Op pad met gps: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
46 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
opmaak
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De GPS ontvanger Om bij te kunnen dragen aan openstreetmap door het "inwinnen" van ruwe data heb je een GPS ontvanger nodig die in staat is zelfstandig of gekoppeld aa…')
 
(opmaak)
==De GPS ontvanger==
[[Bestand:GPS Receivers.jpg|thumb|GPS ontvangers van Trimble, Garmin en Leica]]
Om bij te kunnen dragen aan openstreetmap door het "inwinnen" van ruwe data heb je een GPS ontvanger nodig die in staat is zelfstandig of gekoppeld aan een laptop, een PDA of een geavanceerde mobiele telefoon (Symbian, Windows Mobile, iPhone, Android) ruwe GPS signalen op te slaan in [[w:NMEA-0183|NMEA]] of het [[w:GPS Exchange Format|GPX]] bestandsformaat. Deze bestandsformaten slaan informatie op over:
 
* Jouw locatie in Latitude en Longitude (X/Y)
* Het tijdstip waarop je GPS ontvanger zich op dat punt bevond
* Als je in beweging bent; de snelheid die je op dat moment hebt
* De richting waarin je je beweegt
* (Optioneel) informatie over de GPS sattellieten en de kwaliteit van het signaal
 
===Let op===
1.# Lees de handleiding van je GPS ontvanger. Het is belangrijk om te weten hoe je ontvanger werkt en hoe je deze zo goed mogelijk kunt instellen voor gebruik tijdens het inwinnen.
2.# Controleer voor je op pad gaat of jou GPS ontvanger opties als "Snap to road", "Koppel aan weg" of "Lock on road" uitgeschakeld heeft staan! Anders zul je enkel de routes die al in je GPS ontvanger zitten kopiëren.
3.# Stel je GPS ontvanger in op de hoogst mogelijke opname frequentie. Houd hierbij uiteraard wel rekening met de lengte van je tocht en het geheugen van je GPS ontvanger. Een goede vuistregel is om bijvoorbeeld elke seconde vast te leggen.
 
==Overige hulpmiddelen==
Let op
 
1. Lees de handleiding van je GPS ontvanger. Het is belangrijk om te weten hoe je ontvanger werkt en hoe je deze zo goed mogelijk kunt instellen voor gebruik tijdens het inwinnen.
2. Controleer voor je op pad gaat of jou GPS ontvanger opties als "Snap to road", "Koppel aan weg" of "Lock on road" uitgeschakeld heeft staan! Anders zul je enkel de routes die al in je GPS ontvanger zitten kopiëren.
3. Stel je GPS ontvanger in op de hoogst mogelijke opname frequentie. Houd hierbij uiteraard wel rekening met de lengte van je tocht en het geheugen van je GPS ontvanger. Een goede vuistregel is om bijvoorbeeld elke seconde vast te leggen.
 
Overige hulpmiddelen
Niet alleen het vastleggen van je routes is belangrijk. De openstreetmap databank is zelf niet in staat te onderscheiden of de punten en lijnen onderdeel zijn van wegen, sloten, fietspaden, verkeersborden of bijvoorbeeld een café. Het is daarom handig om niet alleen je GPS ontvanger mee te nemen, maar bijvoorbeeld ook:
 
* Een fototoestel of video (deze zitten tegenwoordig ook al in veel mobiele telefoons)
* Een diktafoon
* Pen en papier
 
 
Met deze extra hulpmiddelen leg je dan bijvoorbeeld vast:
 
* Wat er op straatnaambordjes staat
* Waar een bank, café, restaurant of winkel zich bevindt
* Wat voor een soort pad of weg je bewandeld of berijdt; een voetpad, onverhard, snelweg, brug of tunnel
 
 
Er is niet gezegd welk van de extra hulpmiddelen het beste is, je moet dit zelf ondervinden en uiteraard is het ook belangrijk dat het gemakkelijk in het gebruik is! Het vereist wat oefening, maar je zult als je het inwinnen leuk vindt en onder de knie krijgt ontdekken dat je dingen ziet waar je eerder tijdens een wandeling of fietstocht niet eens op zou letten.
Als je na het inwinnen de openstreetmap databank zelf wilt bijwerken, dan is er software beschikbaar om foto's of video te synchronizeren met je ruwe GPS data.
 
==Stappen==
 
In principe kun je onderstaande stappen volgen, telkens wanneer je wandelt, fietst op wat voor een manier dan ook jezelf verplaatst:
 
1.# Neem je GPS ontvanger mee.
 
2.# Zet de GPS ontvanger aan bij het begin van het gedeelte van je "reis" dat je wilt inwinnen.
1. Neem je GPS ontvanger mee.
3.# Wacht als dit mogelijk is op een goede "fix". Je hebt een fix als je GPS ontvanger voldoende GPS sattellieten in beeld heeft.
2. Zet de GPS ontvanger aan bij het begin van het gedeelte van je "reis" dat je wilt inwinnen.
4.# Sluit openstaande opnames en bewaar deze als dit mogelijk is.
3. Wacht als dit mogelijk is op een goede "fix". Je hebt een fix als je GPS ontvanger voldoende GPS sattellieten in beeld heeft.
5.# Als dit nodig is, stel je GPS ontvanger dan in om op te nemen.
4. Sluit openstaande opnames en bewaar deze als dit mogelijk is.
6.# Maak tijdens de reis aantekeningen van straatnamen en andere objecten waarvan je het belangrijk vindt dat deze in de databank terecht komen.
5. Als dit nodig is, stel je GPS ontvanger dan in om op te nemen.
7.# Volg zoveel mogelijk "lijnvormige" objecten. Rivieren, sloten, voetpaden, fietspaden, spoor, tramrails en andersoortige lijnvormige objecten zijn interessant voor openstreetmap. Als het lukt, registreer dan ook interessante locaties (POI's) en gebieden (bijvoorbeeld parken, bosranden)
6. Maak tijdens de reis aantekeningen van straatnamen en andere objecten waarvan je het belangrijk vindt dat deze in de databank terecht komen.
8.# Wanneer je GPS ontvanger het ondersteunt dan kun je ook "waypoints" opnemen om bijvoorbeeld rotondes, kerken, start- en eindpunt van een brug enz. op te nemen.
7. Volg zoveel mogelijk "lijnvormige" objecten. Rivieren, sloten, voetpaden, fietspaden, spoor, tramrails en andersoortige lijnvormige objecten zijn interessant voor openstreetmap. Als het lukt, registreer dan ook interessante locaties (POI's) en gebieden (bijvoorbeeld parken, bosranden)
8. Wanneer je GPS ontvanger het ondersteunt dan kun je ook "waypoints" opnemen om bijvoorbeeld rotondes, kerken, start- en eindpunt van een brug enz. op te nemen.
287

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu