Naar inhoud springen

Plato/Critias: verschil tussen versies

19 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
imported>Ptbotgourou
k robot Erbij: id:Critias (dialog)
DéRahier (overleg | bijdragen)
Regel 18:
'''Critias''' stelt de [[Oude Athene|Atheense maatschappij]] van 9000 jaar voor Plato's tijd voor als een ideale samenleving. Het landschap verschilde er grondig van het huidige Atheense landschap, dat volledig hertekend werd door aardbevingen en overstromingen. Griekenland was een land van groene heuvels en vruchtbare gronden. Er was overschot aan vruchten en graan en het water uit de bronnen stroomde overdadig. De Atheense boeren en krijgers waren deugdzaam, hardwerkend en matig.
 
Critias vertelt dan over het ontstaan van Atlantis. Het zou gaan om een eiland ten westen van de [[Zuilen van Hercules|Zuilen van Heracles]] (de huidige [[Straat van Gibraltar]]) in de [[Atlantische oceaan]]. De [[Lijst van Griekse goden|goden]] verdeelden door loterij de delen van de aarde en het eiland Atlantis kwam toe aan de zeegod [[Poseidon]]. Die werd verliefd op [[Clio]], een aardse vrouw, met wie hij verschillende kinderen voortbracht. [[Atlas (mythologie)|Atlas]], de oudste van allen, werd heerser en koning over Atlantis.
 
Vervolgens begint Critias aan een uitgebreide beschrijving van het eiland met zijn paleis, zijn tempels, zijn grachten en verdedigingswerken. Hij vertelt hoe de muren van de gebouwen bekleed werden met het verloren gegane [[orichalcum]], dat hij als kostbaarste metaal na goud klasseert. Vele generaties lang bleven de Atlantiërs deugdzaam en zij toonden zich onverschillig tegenover de verleidingen van goud en bezit. Maar op den duur verloren zij, door vermenging met mensen, te veel van hun goede kwaliteiten en werden corrupt. [[Zeus]], de oppergod, zag het aan en strafte Atlantis...
0

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.