Naar inhoud springen

Plato/Critias: verschil tussen versies

19 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
Robot-geholpen doorverwijzing: Syracuse - Link(s) veranderd naar Syracuse (Italië)
imported>GrouchoBot
k Bot: automatisch tekst vervangen (- op de duur + op den duur )
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Syracuse - Link(s) veranderd naar Syracuse (Italië)
Regel 10:
*'''Critias''': Het is niet duidelijk of het hier gaat om de historische Critias, een van de [[Dertig Tirannen]] die na de nederlaag van Athene tegen [[Sparta (Griekenland)|Sparta]] mee een soort schrikbewind voerde over Athene. Plato zegt dat de grootvader van Critias het verhaal over Atlantis rechtstreeks van de grote [[Solon]] (638 – 558 V.C.) vernomen zou hebben, wat nogal onwaarschijnlijk is, gezien het te grote tijdsverschil.
 
*'''[[Hermocrates (generaal)|Hermocrates]]''': Het personage van Hermocrates uit de dialoog kan met bijna absolute zekerheid teruggeleid worden naar de [[Sicilië|Siciliaanse]] politicus en generaal uit [[Syracuse (Italië)|Syracuse]], wiens naam ook door o.m. [[Thucydides (historicus)|Thucydides]] wordt vermeld. Hermocrates krijgt in ''Critias'' het kleinste aandeel in de tekst toebedeeld. "Aangezien de dialoog die zijn naam zou dragen nooit geschreven werd, kunnen we enkel raden waarom de keuze van Plato op hem gevallen is. Het is ironisch om te bedenken dat een man als Hermocrates 9000 jaar eerder de invasie van Atlantis had weten te voorkomen en de volken van het Middellands Zeegebied van de slavernij had weten te redden, diezelfde man bij de Atheners herinnerd werd als degene die hun poging tot imperialistische expansie in de ''Siciliaanse expeditie'' had tegengehouden."<ref>Cornford, (1937) - ''geparafraseerd''</ref>. Er is echter enige onenigheid gerezen omtrent de identificatie met het personage van Hermocrates met de historische Hermocrates van Syracuse. Zo stelt de [[Duitsland|Duitse]] classicus Eberz dat het personage van Hermocrates in feite [[Dio van Syracuse]] betreft, die op het fictieve tijdstip waarop Plato de dialoog laat plaatsvinden nog niet geboren was<ref>Eberz (1910), p. 43.</ref>.
 
*'''[[Timaeus van Locri|Timaeus]]''': In tegenstelling tot de andere gesprekspartners uit ''Critias'' is het erg onduidelijk of het personage van Timaeus gebaseerd is op een historisch persoon. Hoewel sommige classici van mening zijn dat Timaeus met zekerheid een historisch persoon was<ref>Kranz (1967), p. 343.</ref>, stellen anderen dat "Plato's beeld van Timaeus waarschijnlijk kenmerken ontleent van diverse andere personen"<ref>Thesleff (1982), p. 190. - ''Eigen vertaling''</ref>. Zo is Erich Frank bijvoorbeeld van mening dat het personage van Timaeus deels gebaseerd is op de Griekse [[wiskunde|wiskundige]] [[Archytas van Tarentum]]<ref>Frank (1923), p. 379.</ref>. De [[Verenigd Koninkrijk|Britse]] classicus F. M. Cornford verzet zich echter tegen deze interpretaties die aan Timaeus een historisch karakter toekennen: "Het eenvoudige feit dat een dergelijk gerenommeerd persoon niet het minste spoor heeft nagelaten in de politieke of filosofische geschiedenis, spreekt elke claim van historiciteit tegen. De meest waarschijnlijke verklaring is dat Plato het personage uitvond omdat hij een filosoof uit de westerse school nodig had, eminent in zowel wetenschap als staatsmanschap, maar dat zulk persoon ten tijde van de dialoog niet bestond."<ref>Cornford (1937), p. 2. - ''geparafraseerd''</ref>. Hoewel er echter geen bewijs is dat Timaeus een historisch persoon was, is er evenmin een bewijs dat hij ''niet'' bestaan heeft, aangezien er van de geschiedenis van de [[Magna Graecia|Zuid-Italiaanse stadstaat]] [[Locri]] weinig overgeleverd werd.
0

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.