Vakantiereizen/Wandelvakantie/Pieterpad: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stukje tekst aangepast waarin staat dat de GR5 en E2 hetzelfde zijn. De GR5 is een onderdeel van de E2. De E2 is 4850 km lang en de GR5 2500 Km.
(beeldbepalende foto's van gids I en gids II geplaatst)
imported>Gr33b0
(Stukje tekst aangepast waarin staat dat de GR5 en E2 hetzelfde zijn. De GR5 is een onderdeel van de E2. De E2 is 4850 km lang en de GR5 2500 Km.)
[[Image:De_Groene_streep_Pieterpad.jpg|thumb|220px|De Groene streep: het bekende beeld van gids II]]
Het '''Pieterpad''' (LAW 9) is de bekendste lange-afstand-[[wandelen|wandelroute]] van [[Nederland]]. De route voert van [[Pieterburen]] aan de [[Groningen (provincie)|Groningse]] [[Wad]]denkust naar de [[Sint Pietersberg]] bij [[Maastricht]] en heeft een lengte van 490 kilometer, onderverdeeld in 27 etappes. De route voert door de meest uiteenlopende landschappen. Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs.
Op de [[Sint Pietersberg]] sluit het Pieterpad aan op de Europese [[wandelroute E2GR5]], ookwelke bekendtevens alsonderdeel is van [[GR5wandelroute E2]]. De [[GR5]], die via de [[Ardennen]] en de [[Frankrijk|Franse]] [[Alpen]] naar [[Nice]] loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars.
 
Het pad bestaat sinds [[1983]] en is ontworpen door de [[Tilburg]]se [[Toos Goorhuis-Tjalsma]] en haar Groningse vriendin [[Bertje Jens]]. Op [[21 april]] [[2006]] is er in [[Vorden]], halverwege het Pieterpad, een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan Toos en Bertje. Ook in de boswachterij het [[Sleenerzand]] bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute. Het Pieterpad wordt onderhouden door een werkgroep, onder aanvoering van Maarten Goorhuis, de zoon van Toos Goorhuis, en Wim van der Ende.
Anonieme gebruiker
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu