Ab Urbe Condita/Ab excessu Lucretiae: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Evil berry (overleg | bijdragen)
Evil berry (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:
==Aristocratie of democratie?==
==Aristocratie of democratie?==
{{Excursie|''[[Res publica Romana]]''<br><small>De Romeinse republiek</small>}}
{{Excursie|''[[Res publica Romana]]''<br><small>De Romeinse republiek</small>}}
De Romeinse republiek was een aristocratische oligarchie, die steunde op een zekere vorm van ambtsadel. Eens ''quaestor'' geweest, werd men opgenomen in de senaat, het belangrijkste wetgevend orgaan in Rome.
De Romeinse republiek was een aristocratische oligarchie, die steunde op een zekere vorm van ambtsadel. Eens ''quaestor'' geweest, werd men opgenomen in de senaat, het belangrijkste wetgevend orgaan in Rome. Zolang Rome een stadstaat bleef, kon deze senaat haar beslissingen doordrukken. Toen Rome echter uitgroeide tot een staat en nog later tot een wereldrijk moest de senaat inboeten aan macht ten voordelen van haar magistraten.
[[Categorie:Geschiedenis van Rome]]
[[Categorie:Geschiedenis van Rome]]

Versie van 13 dec 2005 18:31

Sjabloon:Bladeren3

Bronnen: Titus Livius
Velleius Paterculus
Cassius Dio

De koningstijd kent zijn einde met de zelfmoord van Lucretia, naar haar aanrading door de zoon van Tarquinius Superbus. Hierop zullen haar man Lucius Tarquinius Collatinus en Lucius Iunius Brutus in opstand komen tegen de monarchie en een aristocratische republiek voor in de plaats stellen. Zij worden gezegd de eerste consuls geweest te zijn. Het is echter waarschijnlijker dat het imperium van de koning, dat nu vacant was, werd opgenomen door de praetor maximus. Deze was in de koningstijd al de voornaamste ambtenaar en stond net onder de koning.

Aristocratie of democratie?

Excursie: Res publica Romana
De Romeinse republiek

De Romeinse republiek was een aristocratische oligarchie, die steunde op een zekere vorm van ambtsadel. Eens quaestor geweest, werd men opgenomen in de senaat, het belangrijkste wetgevend orgaan in Rome. Zolang Rome een stadstaat bleef, kon deze senaat haar beslissingen doordrukken. Toen Rome echter uitgroeide tot een staat en nog later tot een wereldrijk moest de senaat inboeten aan macht ten voordelen van haar magistraten.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.