Elektronica/Passieve componenten/Weerstand: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Versie 116321 van 217.169.229.151 (overleg) ongedaan gemaakt. / sp.
(Versie 116321 van 217.169.229.151 (overleg) ongedaan gemaakt. / sp.)
{{Vragen|
|vragen=
# Je hebt vier lampjes met elk een weerstand van 1kΩ parallel aangesloten op een 9V bron. Hoeveel is de totale weerstand van de schakeling? 250 Ohm
# Hoe groot is de stroom door elk lampje en door de volledige schakeling in de bovenstaande opstelling?
# Verklaar waarom de vier lampjes parallel aangesloten op een bron even fel branden (indien de bron dit aankan) danals één lampje aangesloten op die bron. Waarom is dat bij een serieschakeling niet het geval?
# Je hebt een kleine 5V spanningsbron die maximum 22mA stroom kan aanbieden, indien de stroom hoger is zal de bron kapot gaan. Toen er een elektrisch apparaatje op aangesloten was vloeide er 15 mA doorheen de schakeling. Een roekeloze gebruiker sluit parallel op de ene verbruiker een tweede belasting aan met een weerstand van 1kΩ. Zal de bron blijven werken?
# Een geleider heeft een weerstand van 0,6Ω. Door een onoplettendheid wordt deze parallel op een verbruiker met een weerstand van 10kΩ aangesloten. Hoe groot zal de totale weerstand van de schakeling zijn (de weerstand van de overige geleiders is opgenomen in de weerstand van de verbruiker)? Wat is theoretisch de stroom doorheen de schakeling bij een bronspanning van 12V?
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu