Griekse mythologie/Tantalos: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.080 bytes verwijderd ,  14 jaar geleden
nieuw
k (titel 'Transwiki:Tantalus' gewijzigd in 'Griekse mythologie/Tantalos': WB)
(nieuw)
[[Image:Lineage_Tantalus.JPG|thumb|left]]
'''Tantalus''' was in de [[Griekse mythologie]] een rijke [[Lydië|Lydische]] koning. Hij was een gunsteling, maar misschien ook de zoon van [[Zeus]] en de titane Pluto (niet te verwarren met Hades, die ook Pluto werd genoemd). Tantalus werd door Zeus uitgenodigd om bij de Olympische goden te komen eten, een grote eer, die hem echter zuur zou opbreken door zijn eigen fouten.
'''Tantalos''' was in de Griekse mythologie een rijke Lydische koning. Tantalos werd door Zeus uitgenodigd om bij de Olympische goden te komen eten, een grote eer, die hem echter zuur zou opbreken door zijn eigen fouten. Hij verraadde geheimen die Zeus hem verteld had. Daarnaast stal hij nectar en ambrozijn, godenvoedsel dat het geheim van onsterfelijkheid zou bevatten, opdat zijn vrienden het konden proeven.<br/> Toen hij op een dag de goden had uitgenodigd voor een banket schotelde TantalusTantalos hen zijn in stukken gesneden zoon [[Griekse mythologie/Pelops|Pelops]] voor om te testen of zijn gasten weldegelijkwel degelijk alwetend waren. De goden ontdekten het direct en aten niets van het vlees. Alleen [[Griekse mythologie/Demeter|Demeter]], die nog met haar hoofd bij de roof van haar [[Griekse mythologie/Persephone|dochter]] door [[Griekse mythologie/Hades|Hades]] was, at gedachteloos een stuk van Pelops' schouder op. Zeus beval [[HermesGriekse (mythologie)/Hermes|Hermes]] de lichaamsdelen van Pelops te verzamelen en maakte er weer een lijf van;. Demeter gaf een stukje [[ivoor]] om Pelops' schouder op te vullen. [[Griekse mythologie/Rhea (godin)|Rhea]] wekte Pelops weer tot leven.<br/>
Tantalus verraadde geheimen die Zeus hem verteld had. Daarnaast stal hij nectar en ambrozijn, godenvoedsel dat het geheim van onsterfelijkheid zou bevatten, opdat zijn vrienden het konden proeven.
Zeus stuurde TantalusTantalos naar de [[OnderwereldGriekse (mythologie)/Korte geschiedenis# De onderwereld|Onderwereld]], meerbepaaldmeer bepaald naar de [[TartarusGriekse mythologie/Tartaros|Tartaros]], het onherbergzaamste stuk van de onderwereld, om daar een eeuwigdurende marteling te doorstaanondergaan. TantalusTantalos moest tot zijn kin in een poel water staan maar telkens als hij dorst had en zijn lippen naar het water bewoog zonk het weg in de aarde. Hongerig probeerde hij ook van de fruitbomen te plukken die juist boven hem hingen, tevergeefs: als hij bijna een stuk fruit had stak er juist een harde wind op die de takken buiten zijn bereik blies. Boven hem lag er een rotsblok dat elk moment kon vallen.<br/> Omdat Tantalos zoveel te lijden had in de onderwereld, noemt men tot op de dag van vandaag het feit dat men iets graag wil maar net niet kan krijgen een Tantaluskwelling.<br/> Tantalos riep een vloek af over zijn familie die voortduurde totdat [[Griekse mythologie/Orestes|Orestes]] deze ophief.
 
{{sub}}
Toen hij op een dag de goden had uitgenodigd voor een banket schotelde Tantalus hen zijn in stukken gesneden zoon [[Pelops]] voor om te testen of zijn gasten weldegelijk alwetend waren. De goden ontdekten het direct en aten niets van het vlees. Alleen [[Demeter]], die nog met haar hoofd bij de roof van haar [[Persephone|dochter]] door [[Hades]] was, at gedachteloos een stuk van Pelops' schouder op. Zeus beval [[Hermes (mythologie)|Hermes]] de lichaamsdelen van Pelops te verzamelen en maakte er weer een lijf van; Demeter gaf een stukje [[ivoor]] om Pelops' schouder op te vullen. [[Rhea (godin)|Rhea]] wekte Pelops weer tot leven.
 
Zeus stuurde Tantalus naar de [[Onderwereld (mythologie)|Onderwereld]], meerbepaald naar de [[Tartarus]], het onherbergzaamste stuk van de onderwereld, om daar een eeuwigdurende marteling te doorstaan. Tantalus moest tot zijn kin in een poel water staan maar telkens als hij dorst had en zijn lippen naar het water bewoog zonk het weg in de aarde. Hongerig probeerde hij ook van de fruitbomen te plukken die juist boven hem hingen, tevergeefs: als hij bijna een stuk fruit had stak er juist een harde wind op die de takken buiten zijn bereik blies. Boven hem lag er een rotsblok dat elk moment kon vallen.
 
Omdat Tantalus zoveel te lijden had in de onderwereld, noemt men tot op de dag van vandaag het feit dat men iets graag wil maar net niet kan krijgen een [[Tantaluskwelling]].
Tantalus riep een vloek af over zijn familie die voortduurde totdat [[Orestes (mythologie)|Orestes]] deze ophief.
 
===[[Toneel]]===
De Engelse [[schrijver]]/[[toneelregisseur|regisseur]] [[John Barton]] publiceerde in 2000 onder de titel Tantalus een [[epos]] van 10 toneelstukken waar hij 20 jaar aan heeft gewerkt. Een volledige opvoering van de tekst zou 3 dagen in beslag nemen.<br />
De eerste opvoering vond plaats op 21 oktober 2000 in het [[Denver Center for Performing Arts]] - [[Verenigde Staten|Verenigde Staten van Amerika]], onder regie van [[Edward Hall]] en [[Peter Hall]].
 
In december 2003 bracht [[Toneelgroep De Appel]] de Nederlandse Tantalus uit in het [[Appeltheater]] in een vertaling van [[Johan Boonen]] onder regie van [[Aus Greidanus]].
 
[[Categorie:Griekse mythologie]]
 
[[bg:Тантал (митология)]]
[[cs:Tantalos]]
[[da:Tantalos]]
[[de:Tantalos]]
[[en:Tantalus]]
[[es:Tántalo (mitología)]]
[[fi:Tantalos]]
[[fr:Tantale (mythologie)]]
[[he:טנטלוס]]
[[hr:Tantal (mitologija)]]
[[it:Tantalo (mitologia)]]
[[la:Tantalus]]
[[lt:Tantalas (mitologija)]]
[[pl:Tantal (mitologia)]]
[[pt:Tântalo]]
[[ru:Тантал (мифология)]]
[[sl:Tantal (mitologija)]]
[[sv:Tantalos]]
[[tr:Tantalos]]
[[uk:Тантал (міф)]]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu