Celbiologie/Leven: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Jos Punie (overleg | bijdragen)
Pagina aangemaakt: "==Wat is leven?== Cellen van mens dier en plant kunnen geïsoleerd en verder in leven gehouden worden. Het is zelfs perfect mogelijk levercellen, witte bloedcellen, huidcellen...."
(geen verschil)

Versie van 12 aug 2008 08:40

Wat is leven?

Cellen van mens dier en plant kunnen geïsoleerd en verder in leven gehouden worden. Het is zelfs perfect mogelijk levercellen, witte bloedcellen, huidcellen... in een laboratorium verder te doen kweken. Dat houdt in dat deze cellen; - nutriënten opnemen, - deze omzetten of metaboliseren, - de afvalstoffen die hierbij ontstaan terug vrijzetten, - daarbij groeien tot een bepaalde grootte, - en zich dan door deling vermenigvuldigen.

Dat dit zo is mag ons niet verbazen. Alle grote, meercellige planten, schimmels en dieren zijn immers geëvolueerd uit eencellige organismen. De bodem en het water krioelen ook vandaag nog van de talloze eencelligen die zich helemaal op hun eigen in stand houden en vermenigvuldigen.

Stofwisseling, groei en voortplanting zijn belangrijke kenmerken van levende wezens en daarom mogen wij de cel beschouwen als de kleinste functionerende eenheid van het leven.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.