Schaken voor gevorderden/Kalmte

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ego[bewerken]

Gebruik het ego om je te motiveren om te leren. Gebruik de motivatie om te leren om je ego tijdens een wedstrijd uit te schakelen. Het verdiepen in taoïsme kan helpen om ons tijdens een game in een flow te brengen, waarbij onze aangeleerde vaardigheden volop kunnen stromen zonder dat ze worden gehinderd door gedachten aan winnen of verliezen. Gewoon te schaken zonder onze hersens te belasten met storende competitieve afwegingen.

Mindfulness[bewerken]

Belangrijk om een gevorderde speler te worden is de kunst van het toepassen van objectief denken. Met andere woorden, niet door je afleidende emoties of gedachten te worden gehinderd. Dit gebeurt sowieso tijdens een game en helemaal als er wat op het spel staat. Mindfulness kan helpen deze emoties en gedachten gewaar te worden. Stel je ligt met je hoofd in een bubbelbad, dan leer je die als bubbels te laten komen en weer op te laten lossen zonder je eraan vast te klampen. Op deze manier kun je steeds je concentratie terugbrengen op je spel.

Vaak ervaar je heftige emoties na een gespeelde partij bij zowel winst en verlies en helemaal als je onnodig hebt verloren in jouw optiek. Ook spanning als het juist goed gaat tegen een sterke speler, om er dan ook een goed resultaat uit te halen, zijn bekende fenomenen waar een schaker mee te maken krijgt. De truc is die emoties niet weg te drukken en ook niet te ventileren. Het gaat om het leren dragen en verdragen ervan met aandacht. Ze te leren kennen als een goede vriend die er mag zijn zonder dat die de regie overneemt.

Emotiebeheersing[bewerken]

In het boek Descartes' Error — Emotion, Reason and the Human Brain van de Portugese neuroloog en schrijver António Damásio blijkt dat emoties op zich het denken kunnen ondersteunen. Dat is anders dan de voorheen heersende geloof dat deze emoties verstorend zijn zoals de filosoof Descartes dat ooit aannam. Het gevoel dat een stelling niet klopt, dat het spannend wordt in een bepaalde fase van de wedstrijd (de angst om te verliezen), of de euforie omdat je ergens weet dat je zet een hele verrassende zal zijn, is vaak een waardevolle gids. Mits die signalen verstandig gebruiken worden, zijn ze onmisbaar om het onbewust geleerde bewust in te schakelen bij het schaken.

Als we dus spreken over emotiebeheersing dan bedoelen we het slim gebruiken van onze gevoelens (emotionele intelligentie). Dat betekent niet bij een verlies de stukken van het bord slaan, maar wel die frustratie accepteren om het als energie te gebruiken. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je op dezelfde wijze weer verliest. Het onbewuste zal dat vanzelf doen, bewust kun je de partij analyseren en de verbeterpunten ontdekken. Een verbeterpunt kan zijn een verkeerde zet of het even verliezen van je emotionele beheersing waardoor je te gretig hebt gehandeld. Emotionele beheersing doet dan vooral een beroep op het mindful blijven van een emotie en die vervolgens volledig te accepteren. Dat geeft de ruimte en rust om de emotionele energie in je voordeel te laten werken. Verzetten of vluchten tegen emoties heeft een averechts effect.

Ons ideaal beeld van iemand die door niets uit evenwicht te brengen is, betekent niet een rustig innerlijk, maar meer een nog dieper aanwezige kalmte om op dat turbulente innerlijk effectief te reageren. Een psychische stabiliteit die de Grieken euthymie noemden. De kunst van het loslaten van emoties, verwachtingen, verlies is daarbij van grote waarde.

Bronnen[bewerken]

Verdieping[bewerken]

De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:

Soort Bron Link Beschrijving

Verwijzingen[bewerken]

Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.