Programmeren in Python/Python verkrijgen

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vorige: Overzicht Index Volgende: Installatie

Om in Python te kunnen programmeren heb je allereerst de Python software nodig.

Er zijn 2 hoofdversies: Python 2 en Python 3. Deze lijken heel veel op elkaar, maar zijn toch niet compatibel. Python 2 wordt nog steeds ondersteund om de grote hoeveelheid code die in Python 2 is gemaakt niet in één klap onbruikbaar of niet-onderhoudbaar te maken. Voor mensen die beginnen met Python, zoals de meeste lezers van dit boek, of voor nieuwe Python programma's is de laatste versie van Python 3 de meest geschikte versie

Installatie van Python in Windows[bewerken]

Ga naar http://www.python.org/download/ of naar de ActiveState website[1] en zoek naar de laatste versie voor jouw besturingssysteem. Download het, lees de instructies en installeer het installatiebestand.

Om Python vanaf de command line te starten, moet het pad van de Python directory in Omgevingsvariabele PATH worden gezet. Ga hiervoor naar Start, druk op de rechtermuisknop op "Deze Computer" en kies in het menu voor "Eigenschappen". Ga boven op het tabblad "Geavanceerd" en kies voor "Omgevingsvariabelen". Zoek in het tweede menu "Systeemvariabelen" naar de variabele "path"of "PATH". Dubbelklik hierop en zet in de "Waarde van variable" het pad van Python. Een andere manier is het gebruiken van een Integrated Development Environment (IDE) voor Python, zoals DrPython[2] of eric[3].

Installatie van Python in UNIX/Linux[bewerken]

Python is in veel voorkomende gevallen een standaard onderdeel van moderne UNIX en UNIX-achtige besturingssystemen zoals Linux; type het commando which python om dit te controleren. Als het aanwezig is, is het niet noodzakelijkerwijs de meeste recente versie, maar je kunt er in ieder geval mee aan de slag.

Als Python echter niet geïnstalleerd is, kun je het beste de check your operating system's web page for the proper package. Als alternatief kun je de laatste versie downloaden van http://www.python.org/download of van de ActiveState website[4].

Als je Python vanuit source wilt compileren, is het aan te bevelen om de tk extensie mee te compileren als je Programmeren in IDLE wilt gaan gebruiken.

Op Debian gebaseerde Linux systemen kun je het beste Python installeren door middel van het commando apt-get install python met root priviliges in te typen op de command-line.

Installatie Python PyDEV Plug-in voor Eclipse IDE[bewerken]

Je kan zowel de Eclipse IDE, Using Eclipse, als de Python IDE. Het enige vereiste is dat Eclipse en de Eclipse PyDEV Plug-in geïnstalleerd moeten zijn.

Ga naar http://download.eclipse.org/downloads en zoek voor de laatste Eclipse IDE versie voor jouw besturingssysteem. Download en installeer het. De installatie vereist enkel dat je het gedownloade bestand moet uitpakken (bijvoorbeeld op het Bureaublad) om de installatie te starten.

Je kan op twee manieren de PyDEV Plug-in installeren:

  • Ga naar http://pydev.sourceforge.net en zoek voor de laatste PyDEV Plug-in versie op. Download en installeer de plugin, door het uit te pakken naar de map van Eclipse.
  • Een betere manier is door de Eclipse's Eclipse update manager te gebruiken. De link is http://pydev.org/updates en laat Eclipse de rest doen. Wanneer dit eenmaal is gedaan zal Eclipse altijd nieuwe versies van deze plugin zoeken en installeren, wanneer Eclipse zoekt naar updates.
Vorige: Overzicht Index Volgende: Installatie
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.