Programmeren in Java/Appendix A

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Programmeren in Java In ontwikkeling. Revisiedatum: onbekend

Inleiding Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: 22 augustus 2008
Appendices

De Java Development Kit[bewerken]

De Java Development Kit, oftewel JDK, die o.a. de Java-compiler bevat, moet geïnstalleerd zijn voordat je Java-programma's kan gaan schrijven en compileren. Afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt, is de installatiewijze anders.

Microsoft Windows[bewerken]

De JDK voor Windows is te downloaden van de website van de ontwikkelaar Oracle: Java Development Kit (klik op "» Get the JDK download"). Na deze gedownload en geïnstalleerd te hebben moet u nog een paar kleine instellingen doen om te zorgen dat het gemakkelijk te gebruiken is.

Als eerste moet u de Java compiler directory toevoegen aan uw PATH, dit zorgt ervoor dat je de java compiler kan aanroepen met een simpel 'java', zoals op de andere besturingssystemen, en doet u als volgt. Zoek op in welke directory de bestanden java.exe en javac.exe te vinden zijn en schrijf het volledige pad (C:\Program Files\Java.. etc) op. Dit is de 'bin' map in de map waar Java geinstalleerd is.

Klik op uw bureaublad (desktop) met de rechtermuisknop op 'Mijn Computer' en selecteer eigenschappen, klik op de tab 'Geavanceerd' en dan op de knop 'Gegevens Variabelen' zoek in de lijst de variable PATH.

Bij windows vista: Configuratiescherm (klassieke weergave) -> Systeem -> Geavanceerde systeeminstellingen -> tabblad Geavanceerd -> Omgevingsvariabele.

Selecteer deze en klik dan op bijwerken, u ziet nu een hele lijst van mappen gescheiden door punt komma's. Aan het einde van deze lijst voeg je eerst een puntkomma en daarna het volledige pad dat u eerder hebt opgeschreven toe.

U kan het ook vanaf de commando lijn in een dos-scherm doen met het volgende commando: PATH=C:\MapWaarJavaInStaat;%PATH%

Mac OS X[bewerken]

Apple gebruikt zijn eigen versie van Java die gebaseerd is op de Java-versie van Sun. Deze zorgt voor verhoogde integratie met Mac OS X. Bijgevolg is er geen download op de Sun-website. U kan Java installeren door de Development Kit van Apple te installeren (U vindt deze op de installatie-cd van Mac OS X), of in sommige versies van Mac OS X komt deze ook voorgeïnstalleerd. U kan dit controleren door het programma Terminal te open (in /Programma's/Hulpprogramma's) met het commando

which javac

. De installer van de Apple Development Kit maakt een zeer grote map aan genaamd "Developer", maar u kan deze achteraf verwijderen, voormits die niet nodig is voor Java-ontwikkeling. Als een alternatief kan u kijken op de Developers-website van Apple.

Linux[bewerken]

Afhankelijk van de Linux-distributie verschilt de installatie. Mogelijk heeft uw distributie een versie van de JDK in haar pakketbronnen staan. Indien dit het geval is, kan u Java van daaruit installeren. Let op dat u Oracle Java en niet OpenJDK of GNU Classpath/GJC installeert, want de latergenoemden zijn nog niet compatibel met alle programma's of kunnen afwijkingen vertonen. Indien er geen versie van de JDK in de pakketbronnen zit, of deze is erg verouderd, kan u kijken op de downloadspagina van Oracle: Java Development Kit (klik op "» Get the JDK download").

IDE's en Editors[bewerken]

Een van de meestgebruikte editors voor Java is NetBeans. NetBeans heeft auto-aanvulling, kan met meerdere projecten werken, is eenvoudig in het gebruik, herkent fouten voordat er gecompileerd is, vult automatisch imports aan, en bovendien gratis. NetBeans is zelf geschreven in Java, dus het draait op iedere Java-ondersteunende computer. In het begin is het misschien niet handig om voor ieder testje een project te beginnen, maar bij grotere programma's is het een onmisbare hulp.

U kan NetBeans voor ieder platform hier downloaden: [1]

De Eclipse-omgeving is ook een zeer uitgebreide editor. Eclipse is geschreven in Java en open-bron waardoor het dus volledig gratis is. Het is uiterst geschikt voor grote projecten (net als NetBeans) en heeft een goede auto-aanvulling. De installatie op Linux-systemen kan eenvoudig via een package management tool en in Windows kan je makkelijk het zip-bestand downloaden en uitpakken. Ook voor Mac OS X is er een Application Bundle beschikbaar.

Een gebruiksvriendelijke (en bovendien gratis en open source) editor is DrJava; lees na installatie de help-rubriek "Using DrJava, the Basics". Specifieer via "Edit", "Preferences" waar 'tools.jar' en 'tio.jar' zich bevinden. 'tio.jar' heb je nodig om gebruik te kunnen maken van toetsenbord en beeldscherm als in- en uitvoer als die niet via objecten gebeuren, maar via commandoregels.

Externe links[bewerken]Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.