Onderwijsprofessional/Organisatie/EBCL

Uit Wikibooks
De organisatie EBCL wordt gebruikt in een serie boeken over onderwijsprofessionals.

EBCL is een Europees certificaat voor ondernemerschap en een afkorting voor European Business Competence* Licence (www.ebcl.nl).

Met het EBCL-certificaat laten de houders ervan zien dat ze over voldoende bedrijfseconomische basiskennis beschikken voor ondernemerschap. Het is qua inhoud en benodigde studie-inspanning te vergelijken met het vroegere middenstandsdiploma of het latere AOV (Algemene Ondernemers Vaardigheden) diploma dat, voor een groot aantal branches, een voorwaarde was voor vestiging.

Geschiedenis[bewerken]

In Wenen werd in 2002 het initiatief genomen om meer bedrijfskundige basiskennis in het Europese bedrijfsleven te verspreiden en deze verspreiding voor de toekomst zeker te stellen. Afgevaardigden uit het bedrijfsleven, de wetenschap en het management stelden zich als doel te komen tot een algemeen Europees certificaat voor bedrijfsvoering. In 2011 is het certificaat in 31 landen, ook buiten Europa, en in 24 talen beschikbaar .

Certificering[bewerken]

Het certificaat is bedoeld voor kandidaten die zowel in als buiten hun beroepsleven in aanraking komen met bedrijfseconomische begrippen en samenhangen. Een kandidaat kan op drie niveaus, A, B en C, een EBCL-certificaat halen. Niveau A laat zien dat de gediplomeerde algemene kennis over een onderneming bezit. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als de bedrijfsdoelstellingen, kerngetallen, de financiële administratie, de mogelijke bedrijfsvormen en de daarbij horende wetgeving. Op het volgende niveau kan de gecertificeerde kennis op niveau A vertalen naar het schrijven een ondernemingsplan voor projecten en bedrijven. Kennis van management hoort bij het strategisch niveau; niveau C.

Zie ook[bewerken]

Op de onderstaande pagina's staat onderaan een lijst van organisaties waar uit snel EBCL in de pagina kan worden teruggevonden.

Andere organisaties[bewerken]

categorie informatie   Dit is een overzicht van alle organisaties (gemarkeerd als categorieën) uit 41 pagina's van het boek Onderwijsprofessional. Klap de organisatie uit om de pagina's waar de organisatie voorkomt te zien. Op de pagina staat onderaan een lijst van organisaties waar uit snel de organisatie in de pagina kan worden teruggevonden.


Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.