Onderwijsprofessional/Begrip/Intrapreneur

Uit Wikibooks
Het begrip Intrapreneur wordt gebruikt in een serie boeken over onderwijsprofessionals.

Intrapreneur is iemand die zich binnen een organisatie ondernemend gedraagt.

Een intrapreneur is iemand die zich binnen een organisatie ondernemend gedraagt[1]. Het is een werknemer van een groot bedrijf die de vrijheid en faciliteiten krijgt om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen zonder daarbij de bedrijfsroutines of -protocollen te hoeven volgen[2].

Etymologie[bewerken]

Het woord intrapreneur is een samenvoeging van de woorden intra- om te duiden dat het gaat om activiteiten binnen (de muren van) de eigen organisatie- en entrepreneur, om aan te geven dat het gaat om het zich gedragen als ondernemer[3]. In het Engels wordt een intrapreneur daarom ook vaak een corporate entrepreneur genoemd[4]. Intrepreneur is een synoniem voor intrapreneur.

Geschiedenis[bewerken]

Samen met Elizabeth Pinchot stelde Gifford Pinchot, in de herfst van 1978, als eerste de woorden intrapreneur, intrapreneuring, and intrapreneurship op schrift[3]. Het woord intrapreneur werd in 1992 door The American Heritage Dictionary erkend[5], evenals Gifford Pinchot alszijnde de bedenker (eerder aangewezen door Norman Macrae in een uitgave van de The Economist[6]). The American Heritage Dictionary definieerde destijds een intrapreneur als "A person within a large corporation who takes direct responsibility for turning an idea into a profitable finished product through assertive risk-taking and innovation". Tegenwoordig wordt de term verbonden aan een stijl van leidinggeven die het nemen van risico's, het bevorderen van innovatie[7] en het belonen van prestaties[8] integreert op een manier dat de werknemer in zijn werk[9](job design) zo veel mogelijk de kenmerken van ondernemerschap ervaart.

Kelly Johnson, de directeur van een groep initiatiefrijke werknemers bij Lockheed Martin, die in 1943 bij elkaar werden gebracht om het P-80 gevechtsvliegtuig te construeren, stelde al destijds 14 regels[10] op (Skunk Works®' rules of operation[11]) voor een team van medewerkers die men nu als intrapreneurs zou duiden. De term intrapreneur kreeg in 1985 bekendheid door het gebruik ervan in een artikel "Here come the Intrapreneurs" van het TIME magazine[12] en in de uitlating "“The Macintosh team was what is commonly known as intrapreneurship; only a few years before the term was coined—a group of people going, in essence, back to the garage, but in a large company." door Steve Jobs[13].

Relevantie[bewerken]

Een topintrapreneur met een topidee is, volgens sommige HR-deskundigen, weliswaar de ideale innovator maar binnen de meeste organisaties een fictief persoon.[14] Toch lijkt de verwachte waarde van medewerkers die initiatieven ondernemen, zonder dat men ze daarom hoeft te vragen, voldoende om ze apart te betitelen en onderzoek naar te doen.[15] Onderzoek lijkt te suggereren dat het ondersteunen van intrapreneurs een positieve invloed heeft op de financiële resultaten van een bedrijf, met name gemeten na een langere periode en in een competitieve omgeving.[16] Als de waarde van deze intrapreneurs naast een economische ook een maatschappelijke verdienste inhoudt, dan spreekt men van Corporate Social Entrepreneurship'.[17]

Voorbeelden[bewerken]

Voorbeelden van bekende bedrijven die hun werknemers de vrijheid geven om met eigen budgetten zelf bedachte projecten te ontwikkelen zijn 3M[18], Google[19] en Intel[20]. De Post it Note, een van 3M's best verkopende producten, is een klassieke illustratie van een intrapreneur, Art Fry, die de kans kreeg zijn idee uit te werken[21].

Zie ook[bewerken]

Op de onderstaande pagina's staat onderaan een lijst van begrippen van waaruit Intrapreneur snel in de pagina kan worden teruggevonden.

Categorie Categorie:Intrapreneur is niet gevonden

Andere begrippen[bewerken]

categorie informatie   Dit is een overzicht van alle begrippen (gemarkeerd als categorieën) uit 41 pagina's van het boek Onderwijsprofessional. Klap het begrip uit om de pagina's waarop het begrip voorkomt te zien. Op de pagina staat onderaan een begrippenlijst van waaruit het begrip snel in de pagina kan worden teruggevonden.


Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

 1. Bal, J. en anderen (September 2007). Ondernemerschap in het primair en voortgezet onderwijs . Zoetermeer: EIM, programmaonderzoek MKB en Ondernemerschap. 13.
 2. . Intrapreneur . Dictionary.com.
 3. 3,0 3,1 Pinchot, G. en Pinchot, E. (1978). Intra-Corporate Entrepreneurship . Tarrytown School for Entrepreneurs.
 4. Knight, R.M. (december 1987). Corporate innovation and entrepreneurship: A Canadian study . Journal of Product Innovation Management, Volume 4, Issue 4. 284-297.
 5. (1992). Intrapreneur . Boston: The American Heritage Dictionary of the English Language. 3rd ed..
 6. Macrae, N. (17 april 1982). Intrapreneurial now . The Economist.
 7. Gifford Pinchot, G. en Pellman, R. (1999). Intrapreneuring in action: a handbook for business innovation . Berrett-Koehler Publishers.
 8. Kuratko, D. F., Hornsby, J.S., Naffziger, D.W. en Montagno, R.V. (1993). Implement entrepreneurial thinking in established organizations . Society for the Advancement of Management.
 9. Marvel, M.R., Griffin, A., Hebda, J. en Vojak (september 2007). Examining the Technical Corporate Entrepreneurs' Motivation: Voices from the Field . Entrepreneurship Theory and Practice,Volume 31, Issue 5. 753–768.
 10. . Kelly's 14 Rules & Practices . Lockheed Martin.
 11. Huntoon, R.N. en Etter, D. (oktober 2010). Work in progress — Skunk works Immersion Design Experience, utilization of the Lockheed Martin Skunk Works Design process to teach innovation . Washington: Frontiers in Education Conference (FIE). ISBN: 978-1-4244-6261-2.
 12. DeMott, J.S. en Byrnes, R. (4 februari 1985). Here Come the Intrapreneurs . New York:
 13. Jobs, S. (30 september 1985). Jobs talks about his Rise and Fall . Newsweek Magazine. 46-50.
 14. . HR & innovatie . Kluwer. ISBN: 9058529150.
 15. Jeroen de Jong, J en Wennekers, S. (mei 2008). Intrapreneurship. Conceptualizing entrepreneurial employee behaviour. . Zoetermeer: SCientific AnaLysis of Entrepreneurship and SMEs.
 16. Zahra, S.A. en ∗, Jeffrey G. Covin, J.G. (januari 1995). Contextual influences on the corporate entrepreneurship-performance relationship: A longitudinal analysis . Journal of Business Venturing,Volume 10, Issue 1. 43-58.
 17. Hemingway, C.A (24-26 juni 2004). Personal Values as the Catalyst for the Corporate Social Entrepreneur . Enschede: 17th Annual European Business Ethics Network (EBEN) Conference ‘Ethics and Entrepreneurship, University of Twente.
 18. Steven Willison, S. (2006). Fairchild Semiconductor’s 10 ways to identify “intrapreneurs . , Strategic HR Review, Vol. 6 Iss: 1. 10-11.
 19. Menzela, H.C., Aaltiob, L. en Ulijna, J.M. (december 2007). On the way to creativity: Engineers as intrapreneurs in organizations . Technovation, Volume 27, Issue 12. 732-743.
 20. Stam, E. . Entrepreneurship and Innovation Policy . EAEPE 2007 Conference. 31.
 21. . Lessons From a Successful Intrapreneur: An Interview With Post-it Notes' Inventor Art Fry . Journal of Business Strategy, Vol. 9 Iss: 2. 20-24.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.