Netwerkbekabeling/Elektriciteitskabel (PLC)

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Power Line Communication, veelal ook Power Line Carrier genoemd en afgekort tot PLC, is datacommunicatie via het elektriciteitsnet. Je zou het a.h.w. kunnen beschouwen als het "omgekeerde" van Power over Ethernet.

Consument[bewerken]

Toen babyfoons nog niet via DECT werkten, werd smalband PLC gebruikt: in de babykamer werd een babyfoon in de stekker gestopt en in een andere kamer nog een babyfoon. De communicatie gebeurde via de elektriciteitskabel.

Een toepassing van breedband PLC is het gebruik binnenshuis als alternatief voor netwerkbekabeling. De bekendste PLC-standaard is HomePlug. Het maken van de verbinding tussen bijvoorbeeld de ADSL- of kabelmodem en de pc gebeurt normaal gesproken draadloos of via een UTP-kabel. Het aanleggen van een kabel is in sommige huizen of gebouwen echter lastig. Draadloos werkt in grote panden of in panden met veel metaal slecht. In die situaties kan PLC een snelle en makkelijke methode zijn om via de elektriciteitsbekabeling in huis apparaten te koppelen. Toch kunnen er problemen zijn: zo werken de PLC-modems in grote panden met veel elektriciteitsgroepen of in panden met een bijzondere elektriciteitsbekabeling niet altijd goed.

ISP[bewerken]

Breedband PLC kan in landen met weinig netwerkbekabeling interessant zijn, omdat een elektriciteitsnet er vaak al wel ligt. Zo zijn er experimenten geweest om in Schotland, Duitsland, Spanje en Nederland deze vorm van internet aan te bieden. Deze zijn gestopt, omdat er teveel nadelen zijn:

  • Het is storingsgevoelig, omdat de lantaarnpalen als zendmasten kunnen optreden, zodat ze storing veroorzaken in elektronische apparatuur.
  • De maximum haalbare snelheid voor grote groepen huishoudens blijkt te laag te liggen, terwijl via kabelinternet of ADSL hogere snelheden mogelijk zijn.
  • Er is vergelijkbare apparatuur nodig (PLC-modems) als voor kabelinternet of ADSL, waardoor er geen kostenvoordeel is voor breedband PLC.

Alternatieven zoals 4G, Wi-Fi en WiMax, die met name in landen zonder infrastructuur veel aangelegd worden, hebben een hogere vlucht genomen.

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.