Mindfulness/Gatha

Uit Wikibooks

Dit boek is in ontwikkeling. Volg de wijzigingen door bij elk hoofdstuk op de ster te klikken of gebruik de toetscombinatie [alt+shift+w].

Een manier om mindfulness gedurende bepaalde dagelijkse activiteiten te bevorderen is het reciteren van gatha's tijdens de uitvoering ervan. Men kan het bedenken van gatha's ook als een speelse manier inzetten om verworven zelfinzicht te verdiepen door suggesties erin te verwerven die men verder helpt in de ontwikkeling en creatief te koppelen aan een dagelijkse handeling.

Meditatie[bewerken]

Gatha is een vorm van mindfulness-meditatie, die stamt uit het boeddhisme. Het is een soort gebed dat wordt gebruikt om de geest te kalmeren en te concentreren. Gatha-meditatie wordt meestal gedaan door te focussen op een kort gebed of mantra ( "dat wat onze geest beschermt" ), en het vervolgens herhalen totdat de geest rustig wordt. Het woord mantra stamt als woord af van de Sanskrietwoorden Manasah (geest) en Tra (bevrijding van de geest). Door het herhalen van de mantra helpt Gatha om de gedachten te stillen en meer bewust te zijn van wat er om je heen gebeurt. Het is een effectieve manier om meditatie te beoefenen en je te concentreren op de kracht van het moment.

Soorten[bewerken]

Er zijn verschillende soorten gatha's die we kennen, waaronder:

  • Theravada gatha's - deze komen vooral voor in de Theravada-traditie, en bestaan uit een korte, rijmende verzen die gebruikt worden om waarheden over het leven en de spirituele reis te versterken.
  • Mahayana gatha's - deze gatha's komen vooral voor in de Mahayana-traditie, en bestaan uit langere verzen waarin de leer van de Boeddha wordt verklaard.
  • Vajrayana gatha's - deze gatha's worden vooral gebruikt in de Vajrayana-traditie, en bestaan uit korte verzen die gebruikt worden om meditatie en andere spirituele praktijken te versterken.
  • Zen gatha's - deze gatha's zijn een soort haiku's die gebruikt worden in de Zen-traditie, en bestaan uit drie korte verzen die een diepe spirituele waarheid verbeelden.

Voorbeeld[bewerken]

"Vast in de aarde, de stam;

Vast in de lucht, de takken;

Vast in de hemel, de bladeren;

Vast in het verleden, het leven."

Bronnen[bewerken]

Verdieping[bewerken]

De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:

Soort Bron Link Beschrijving

Verwijzingen[bewerken]

Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.