Leerboek Wikipedia
Wikipedia voor iedereen is mogelijk het eerste leerboek om vertrouwd te raken met de vrije encyclopedie. Iedereen die dit leerboek heeft gelezen en over basiskennis van computers en tekstverwerken beschikt, kan meedoen zonder het risico te lopen dat aangebrachte wijzigingen direct worden verwijderd.
Geachte lezer,
Welkom
Van harte welkom, en bedankt dat je interesse toont om aan dit project mee te werken. Deze encyclopedie leeft van constante samenwerking, en voor jou kan het een prachtige hobby worden. De belangrijkste doelstelling van dit leerboek is om enerzijds de eerste stappen te vergemakkelijken en anderzijds de ervaren Wikipedianen bewust te maken van het feit hoe moeilijk de eerste stappen voor nieuwelingen vaak zijn. Hun 'onhandige bewerkingen' zijn niet slecht bedoeld.
Naast dit leerboek zijn er nog vele andere materialen op Wikipedia en op de andere Wikimedia-projecten. Zo zijn er op Wikipedia de zogenaamde hulppagina's, de gebruikershandleidingen, waar in detail bepaalde zaken worden uitgelegd. Voor beginners is het moeilijk om zelfstandig al die pagina's te verkennen.
Vaardigheden
Voor een succesvolle deelname is het ideaal als een nieuweling vele vaardigheden bezit. In werkelijkheid heeft niemand al deze vaardigheden, maar hier is een klein verlanglijstje:
- goede tot zeer goede schriftelijke beheersing van het Nederlands
- begrijpelijk schrijven
- een brede algemene vorming
- logisch en systematisch denken
- de bereidheid en het vermogen om te leren en zich aan te kunnen passen aan een gemeenschap
- een gevoel voor tact en fatsoensnormen
- goed tegen een stootje kunnen, want de toon is helaas soms nors
- het vertrouwd zijn met computers
Het zou voor jou een mooi neveneffect zijn, als het werken aan Wikipedia je vaardigheden verder zou kunnen ontwikkelen. Wees ambitieus, maar stel geen overdreven eisen aan jezelf (en Wikipedia). Geduld is een ander belangrijk beginsel voor een goede Wikipediaan.
Doel
"Wikipedia voor iedereen" zou je graag het volgende willen bijbrengen:
- een fundamenteel begrip van de aard van Wikipedia: het is een bijzondere encyclopedie die werkt volgens bepaalde principes.
- een idee van de structuur van Wikipedia
- welke inhoud welkom is op Wikipedia
- hoe je pagina's op Wikipedia kunt bewerken
- wat de Wikipedia-gemeenschap is en hoe je je hierbij kan aansluiten
Hoe lang je weg op Wikipedia wordt, is afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je wilt vrijmaken. Er wordt gezegd dat je de stap van beginner tot gevorderde na ongeveer 200 à 300 bewerkingen achter de rug hebt. Vanaf 100 bewerkingen krijg je ook een aantal bijzondere rechten, waaronder het stemrecht. Met enkele duizenden bewerkingen begin je een "ervaren Wikipediaan" te worden.
Inhoud van dit wikiboek
De vetgedrukte titels zijn linkjes naar pagina's. De overige linkjes verwijzen naar onderkopjes op de betreffende pagina.