Kookboek/Vleesfondue
Uiterlijk
< Kookboek
Vleesfondue | |
---|---|
![]() | |
Categorie | Vleesrecept |
Aantal porties | 4 |
Bereidingstijd | 20-30 minuten voorbereiding |
Moeilijkheidsgraad | ![]() |
Vleesfondue is een bereidingstechniek waarbij men aan tafel stukjes vlees aan een fonduevork steekt en onderdompelt in een warme of hete vloeistof. Dat is (plantaardige) olie voor "gewone" vleesfondue (fondue bourguignonne) of bouillon (fondue chinoise), deze laatste fondue is vetarm en daardoor geschikter voor diëtisten.
Gaar vlees wordt met een sausje gegeten. Voor dat doel staan er diverse soorten sausjes op tafel. Serveer er een rauwkostsalade en aardappelkroketjes of een ander aardappelgerecht bij.
Benodigdheden
[bewerken]Ingrediënten
[bewerken]Voor de "gewone" vleesfondue:
- ± 3 dipsausjes
- 600 g mals rundvlees, varkensvlees, kip en/of kalfsvlees, zoals biefstuk, varkenshaas, schnitzel (zonder paneermeel), kipfilet en kalfshaas.
- 1-1½ liter plantaardige olie, afhankelijk van de grootte van de fonduepan
Voor fondue chinoise:
- Vervang de olie door bouillon
Keukengereedschap
[bewerken]- Fonduepan of middelgrote sauspan of andere pan
- Rechaud
- 4 fonduevorken (1 per persoon)
Bereidingswijze
[bewerken]- Kies ± 3 verschillende dipsausjes en maak ze van tevoren klaar.
- Snijd het vlees in stukjes van ongeveer ongeveer 2-2,5 cm. Doe ze in schaaltjes, maar houd wel soort bij soort. Maak er kaartjes bij zodat de gasten weten welk soort vlees in elk schaaltje zit. (Als er 8 of meer tafelgenoten zijn, maak dan van elk soort vlees twee schaaltjes en zet ze verspreid op tafel; zorg dan ook voor een tweede fonduepan met rechaud.) Bewaar de schaaltjes vlees in de koelkast tot ± 10 minuten voor aanvang van de maaltijd.
- Zorg dat er genoeg brandstof in de brander van de rechaud aanwezig is (bij een spiritusbrander); hij kan later niet worden bijgevuld vanwege brandgevaar.
- Dek de tafel en zet alle benodigdheden er op, inclusief bijgerechten.
- Als de gasten bijna gereed zijn om aan tafel te gaan: verwarm de olie in de fonduepan op het fornuis, nodig de gasten uit om aan tafel te gaan zitten, steek de rechaud aan en zet de fonduepan direct daarna op het rechaud op tafel.
- Iedere tafelgenoot steekt een stukje vlees aan zijn/haar fonduevork en zet die vervolgens in de fonduepan. Als het vlees gaar is (controleer dat goed), wordt het vlees van de vork gehaald, op het bord gelegd en steekt men een volgend stukje vlees aan de vork, etc. Het gare vlees kan worden gedoopt in een sausje op het bord en worden opgegeten. NB Het rauwe vlees mag niet op de borden worden gelegd, om besmetting te voorkomen; laat iedereen met zijn fonduevork een stukje vlees uit een schaaltje halen en zo in de fonduepan steken.
- Na afloop:
- Doe het overgebleven vlees in de fonduepan en zorg dat het goed gaar wordt, op het rechaud of op het fornuis. Laat het vlees afkoelen en bewaar het goed afgekoeld in de koelkast (maximaal 2 dagen) of vries het direct in.
- De warme bouillon kan desgewenst in soepkoppen worden geschonken en direct worden gegeten. Anders:
- Laat de olie of bouillon afkoelen.
- De olie kan niet worden hergebruikt. Giet hem terug in de verpakking en breng hem naar een inzamelpunt of de milieustraat.[1]
- De bouillon kan worden hergebruikt voor een soep of ander gerecht dat minimaal 10 minuten gekookt wordt voor gebruik. Zet de bouillon afgedekt in de koelkast, dan is hij maximaal 2 dagen houdbaar. Of vries hem direct in, dan is hij 3 maanden houdbaar.
- Was de fonduepan handmatig af. Spoel deze goed na met schoon water om alle zeepresten eruit te verwijderen. Maak hem daarna goed droog. Let op: het snoer en het stopcontact van een elektrische fonduepan mogen niet nat worden!!
Varianten
[bewerken]- Japanse fondue voor een persoon.
- Bijgerechten:
- Stokbrood (met kruidenboter, gare maïskolven, een aardappelgerecht, zoals aardappelkroketjes of een aardappelsalade, en/of een lichte rijstsalade zonder vlees of kaas.
- Groenten, zoals rauwkostsalade of een andere groentensalade.
- Andere voedingsmiddelen om mee te fondueën:
- Stukjes stevige vis en schelpdieren, zoals garnalen, langoustines, gekookte mosselen, heilbot, zalm, roodbaarsfilets, zeeduivel en zeetong. NB Het is niet lekker om vis en vlees in één fonduepan te garen. Zet daarom een tweede fonduepan op tafel als er zowel met vlees als vis wordt gefondued.
- Stukjes stevige groente, zoals bloemkool, broccoli, wortel, sperziebonen, spruitjes en knolselderij die even geblancheerd zijn. Ook champignons en reepjes paprika zijn geschikt, die hoeven niet geblancheerd te worden.
- Voor vegetariërs: stukjes van stevige vegetarische producten en/of gekruide tofublokjes.
Tip
[bewerken]- Op deze manier duurt het steeds nogal lang voordat het volgende stukje vlees gaar is. Geef daarom gerust twee fonduevorken per persoon.