Voor het effect van coöordinatieverbindingen op de redoxpotentiaal ga je kijken naar het redox-koppel van rood- en geel-bloedloogzout. Voor dit koppel geldt de reactie:
en de Nernst-vergelijking:
Verg. 1
Rood bloedloogzout
Rood bloedloogzout is het kaliumzout van het hexacyanoferraat(III)-ion. Het hexacyanoferraat(III)-ion is opgebouwd rond een driewaardig ijzer-ion waar 6 cyanide-groepen aan gekoppeld zijn. Elke cyanide-groep is eenwaardig negatief gelden groep. De totale lading van het ion is dus +3 voor het ijzer-ion en 6 keer 1- voor de cyanides levert 3- voor het totale ion. Voor de dissociatie van dit ion volgens de reactie:
waar de volgende evenwichtsvoorwaarde bij hoort:
Verg. 2
De index III bij de evenwichtsconstante geeft aan dat deze constante betrekking heeft op het evenwicht van de driewaardige ijzer-verbinding.
Rood bloedloogzout
Geel bloedloogzout
Geel bloedloogzout is het kaliumzout van het ion . Het ion heeft als centraal ion een ijzer(II)-deeltje. De zes cyanide-ionen nemen elk één negatieve lading mee, zodat de totale lading van het ion op -4 uitkomt. Net als het ion op basis van driewaardig ijzer kan dit ion dissociëren:
waar de volgende evenwichtsvoorwaarde bij hoort:
Verg. 3
De index II bij de evenwichtsconstante geeft aan dat deze constante betrekking heeft op het evenwicht van de tweewaardige ijzer-verbinding.
Geel bloedloogzout
Complexen en redox
In de oplossing kan uiteraard maar één concentratie van een component zijn. Dit betekent dat de uitdrukkingen die voor de concentraties hexacyanoferraat afgeleid worden uit de dissociatie-constanten afgeleid worden, ook in het redox-evenwicht gelden, en daarin dus ingevuld kunnen worden:
Verg. 4
Dissociatie invullen in redox
Delen door een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerd, dus vergelijking 4 kan ook geschreven worden als:
Verg. 5
Delen door een breuk
Onmiddelijk valt in de logterm op dat de term zowel in de teller als in de noemer van de breuk optreden, en dus tegen elkaar wegdelen. Herschikking van de termen levert:
Verg. 6
De term in de logaritme kan ook geschreven worden als product:
Verg. 7
De logaritme van een product is de som van de logaritmes van de factoren: