Dreuzelgids voor Harry Potter

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crystal128-configure.svg   Dit artikel is nog niet gereed voor Wikibooks (Werk in uitvoering)

Deze pagina voldoet (nog) niet aan de afspraken binnen Wikibooks. Om die reden is het geplaatst op de lijst van pagina's die na een maand misschien verwijderd worden, waar het na afloop van deze termijn opnieuw geëvalueerd wordt. De reden die hiervoor opgegeven is: Opmaak nog niet in orde, o.a. deels in het Engels. Los daarvan twijfel of dit echt een geschikt onderwerp is..

Pas als de pagina zo is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikibooks past, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden.

Welkom bij het wiki-gebaseerde geannoteerde tekst en analyse Wikiboek van de zeer populaire Harry Potter-boekenreeks door J.K. Rowling. Het is georganiseerd om ongewilde spoilers te minimaliseren en een inzicht te geven in de literaire waarde en technieken van dit zeer populaire werk. In het proces moet het uitgebreide detaillering van de Harry Potter-wereld bevatten.

Inhoud boek[bewerken]

Zie de inhoudsopgave voor een volledige lijst en organisatorisch overzicht van het boek. Als je de hele Dreuzelgids wilt doorbladeren, gebruik daarvoor deze pagina.

Als je geïnteresseerd bent in bijdragen, lees dan eerst de basiswaarden.

Waar te starten[bewerken]

Dit boek is gestructureerd om meerdere lezerniveaus te ondersteunen. Daarom heeft het boek verscheidene pagina's om voorgestelde leesgidsen op te sommen:

 • Beginner – Lezers die nieuw zijn bij de Harry Potter-serie. Deze pagina zou moeten gelezen worden door lezers die nog maar een klein deel van de Harry Potter-boeken gelezen hebben of gewoon geïnteresseerd zijn in een algemeen overzicht van de verhaallijn en biografische informatie.
 • Middelmatig – Lezers die meeste van de Harry Potter-boeken hebben gelezen en gekend zijn met veel van de hoofdpersonages en plaatsen. Analyse van personages, plaatsen, gebeurtenissen en gedetailleerde samenvattingen van de boeken.
 • Gevorderd – Lezers die alle boeken gelezen hebben en gedetailleerde kennis willen ontwikkelen over de inhoud van de boeken en het grote geheel willen begrijpen. Een kleine stap omhoog van het middelmatige niveau, bijna elk onderwerp in het boek is omvat en geeft zo een uitgebreid beeld over de serie.

Alle tekst is beschikbaar voor wie het ook zou willen lezen. Niveau waarschuwingen duiden een eind aan voor bepaalde niveaus: beginners die hun leeservaring niet willen bederven door het plot vroegtijdig onthuld te krijgen, zouden enkel moeten lezen tot de "Beginners waarschuwing" of "Spoiler waarschuwing". Middelmatige lezers zouden moeten lezen tot de "Middelmatige waarschuwing". Gevorderde lezers hebben vermoedelijk al de hele serie gelezen en zijn volledig bekend met wat er in elk boek gebeurd, zodat hun leesgenot niet aangetast wordt door stukken in dit boek. Daarom is er dus geen waarschuwing voor gevorderde lezers, omdat er geen punt is waar zij zouden moeten stoppen met lezen.

Voor degenen die spoilers willen vermijden, geven wij deze waarschuwing. Vooral in de pagina's over personages, en iets minder de magiepagina's. Er zijn delen waar analyse ons noopt om dingen te omvatten die de lezer misschien nog niet gezien heeft. Vooral verscheidene personages die in de laatste twee boeken in een ander licht gezien zijn. Zoveel als mogelijk markeren wij delen waar dit voorkomt met de naam van het boek of hoofdstuk waaruit het komt. In een personages analyse kan daarom een kop "Relieken van de Dood" voorkomen; dit is een indicatie dat het volgende onderdeel vermeden moet worden tot je Harry Potter en de Relieken van de Dood gelezen hebt, om spoilers te vermijden.

Dit boek is een studiegids bedoeld om het lezen van de Harry Potter-serie in een betere context te plaatsen; het is niet bedoeld om de boeken te vervangen. Dit boek bevat niet de volledige tekst van de serie; een volledige tekst opnemen zou schending van auteursrechten zijn. Wij raden sterk aan om als je nog geen boeken uit de serie hebt, die eerst te verkrijgen alvorens verder te lezen in deze gids.

Hoofdgedeeltes[bewerken]

Ontwikkelingsvoortgang van de boeken
Vrijwel niets: 00 percent.svg In ontwikkeling: 25 percent.svg Redelijk ontwikkeld: 50 percent.svg Goed ontwikkeld: 75 percent.svg Zeer goed ontwikkeld: 100 percent.svg
 • BoekenHoofdstuk voor hoofdstuk gids voor de individuele boeken Nog vrijwel niets. Revisiedatum: onbekend
 • PersonagesBeschrijving en analyses van de hoofd- en mindere personages Nog vrijwel niets. Revisiedatum: onbekend
 • PlaatsenWaar de personages gaan en wat daar ontdekt wordt Nog vrijwel niets. Revisiedatum: onbekend
 • Grote gebeurtenissenAnalyse van belangrijke gebeurtenissen die opvallen Nog vrijwel niets. Revisiedatum: onbekend
 • MagieDetails en implicaties verwant met het gebruik van verschillende magische apparaten, wezens, spreuken en andere termen gebruikt in de boeken Nog vrijwel niets. Revisiedatum: onbekend
 • TijdlijnChronologisch overzicht van acties en gebeurtenissen voor, tijdens en na Harry's jaren in Zweinstein Nog vrijwel niets. Revisiedatum: onbekend

Doelen[bewerken]

 • Een uitgebreide detaillering van alle boeken, personages, plaatsen, gebeurtenissen en magie uit de Harry Potter-serie voorzien;
 • Kritische commentaren en analyse van de boeken en personages aanbieden om anderen beter gedetailleerde situaties te laten verstaan;
 • Een uitgebreide inhoudsopgave ontwikkelen die makkelijk opzoeken van informatie toelaat;
 • Onnodige spoilers verminderen door gebruik te maken van een gestructureerd aantal pagina's dat de lezer toelaat om de verhaallijn vrij te verkennen.

00 percent.svg

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.