Blender 3D: Van noob naar pro (nederlands)/Wat je moet weten voor je begint

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Let op: dit artikel is nog lang niet af en de vertaling is mogelijk niet compleet/kloppend!

Blender is een krachtig en complex 3D renderings programma. Voordat je kan beginnen met het maken van dingen, moet je eerst een paar dingen weten over hoe het allemaal werkt:

  • Het proces van het renderen en modelleren (hoe Blender werkt)
  • Enkele beginselen van analytische meetkunde in 3D (assen en coordinaten)
  • Orthografische en perspectiefelijke beelden van het 3D object
  • Locale coordinatie systemen en kind-objecten
  • De fundamenten van Blenders userinterface (sneltoetsen, knoppen en het menu)
  • Het bekijken van een 3D scene vanuit verschillende invalshoeken

Dit hoofdstuk is geheel gewijd aan het krijgen van achtergrondkennis. In dit hoofdstuk zal je je eerste Blender model dus nog niet maken.

Wanneer je dat weet, kan je de neiging krijgen dit hoofdstuk over te slaan. Afhankelijk van je achtergrond, kan dit wel, misschien niet werken. Als je bijvoorbeeld al eens met een ander 3D pakket hebt gewerkt, kan je mogelijk doorspoelen naar de User Interface tutorial. Maar als er ook maar enige twijfel is, kan je het best gewoon alle tutorials volgen.

Blender is namelijk niet van het soort software die je kunt starten en uitproberen tot je er pro in bent. Het is niet zoals het verkennen van een onbekende stad. Het is meer als vliegen een vliegtuig. Als je 'hop' in de stoel van de piloot plaatsneemt zonder te weten hoe je zo'n ding moet besturen, zal je heel knap moeten zijn om ooit de lucht in te komen, en het zou een wonder zijn als je ooit je bestemming levend bereikt.

Een woord over jargon[bewerken]

Net als elk ander onderwerp heeft 3D modellering zijn eigen jargon. In dit boek worden de belangrijkste woorden gemarkeerd bij de eerste keer dat je ze tegenkomt, en de beschrijving volgt snel daarna. Als je vermoedt dat je de betekenis van een woord hebt gemist, kan je altijd in de woordenlijst zoeken.

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.