Aan de slag met BitTorrent

Uit Wikibooks

BitTorrent is een P2P-systeem dat gebruik maakt van een centrale locatie die de downloads coördineert maar zelf geen bestanden levert. De download zelf gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden. Zo'n gecoördineerde groep wordt torrent genoemd.

Info

Geschiedenis

Bram Cohen ontwierp het BitTorrentprotocol en de toepassing BitTorrent. De term BitTorrent wordt hier gebruikt voor het P2P-systeem.

Algemeen

BitTorrent is geschikt voor het verspreiden van grote bestanden of verzamelingen van bestanden (meer dan een honderd megabyte) waar in korte tijd grote vraag naar bestaat. Door de grote bestanden en de grote vraag zou een enkele server de downloadsnelheid ernstig kunnen beperken. Dit wordt opgelost door het P2P-systeem: de gebruikers hebben de bestanden in handen. Seeders stellen het volledige bestand beschikbaar, terwijl leechers "downloaders" zijn en slechts een deel van het bestand beschikbaar stellen. Hoe meer seeders, hoe sneller de download. Wanneer er geen seeders meer zijn, spreekt men van een uitgestorven torrent. Indien de resterende stukken bij de "leechers" tezamen niet compleet zijn, kan niemand het hele bestand meer downloaden. Hierom is het aan te raden na het binnenhalen nog een tijdlang in de torrent te blijven om te zorgen dat de torrent niet uitsterft. Wanneer er nieuwe seeders online komen na het uitsterven van de torrent kan het downloaden hervat worden.

BitTorrent is minder geschikt voor relatief kleine bestanden van maar enkele MB's zoals bijvoorbeeld losse mp3's. De mogelijke winst in snelheid gaat hier verloren door de extra coördinatie die nodig is en doordat het bestand al binnen is voordat de torrent goed op gang is gekomen. Ook voor bestanden waar weinig vraag naar is is BitTorrent niet erg geschikt, immers hoe meer mensen er in een torrent zitten hoe sneller de download gaat, en bovendien moet er altijd minstens één seeder aanwezig zijn (tenzij alle leechers samen één bestand bezitten).

Legaal of niet?

Torrentprogramma's zijn legaal, de ermee uitgewisselde bestanden vaak niet. Illegale praktijken zijn het uitwisselen van met copyright beschermde werken zoals videoclips, muziekfragmenten, videospellen, software, films en eventueel ook afbeeldingen. Legale bestanden zijn onder meer Live CD's. Illegale bestanden downloaden wordt afgeraden (je kan opgepakt worden en een boete krijgen).

Torrentprogramma's zijn aantrekkelijk bij illegale downloaders omdat het moeilijk op te rollen is. Het bestand staat immers nergens op het internet. Enkel een klein en makkelijk te distribueren bestand moet aan de gebruiker gegeven worden. Voor de rest wordt op de gebruikers gerekend.

Stappenplan

Stap 1: Cliënt kiezen

Download één van de onderstaande Bittorrentprogramma's (er bestaan er nog meer dan dit lijstje):

Let op voor programma's die extra software installeren, zoals BitComet (Google Toolbar). Bepaalde vormen (met name spyware) kunnen de privacy schaden.

Wanneer u niet kan kiezen, neem dan Deluge vanwege de geringe bestandsomvang en wijde platformondersteuning.

Stap 2: Instellingen

Stel het programma in zodat het functioneert afhankelijk van de behoefte. Denk hierbij aan:

  • Het instellen van de downloadlocatie
  • Het forwarden van poorten in de router

Het instellen van de downloadlocatie is handig als je de data rechtstreeks naar bijvoorbeeld een externe schijf of een bepaalde partitie wilt downloaden.

Het forwarden van de poorten heeft als voordeel dat de downloads en de uploads aanzienlijk sneller worden. Dit komt doordat de BitTorrentclient meer verbindingen kan maken met seeders (uploaders) en leechers (downloaders). Als je ook bestanden wilt uploaden kom je er niet onderuit om je router te forwarden. Meer informatie over het forwarden van poorten is hier te vinden.

Stap 3: Torrents vinden

Zoek op internet naar een torrentbestand waarmee je het programma kan voeden, zodat deze verbindingen gaat maken en het bestand downloadt. Dergelijke bestanden vind je op de vele trackersites die aanwezig zijn. Deze bestandjes bevatten de basisinformatie nodig om de film, audio of software (afhankelijk van wat je hebt gekozen) bij andere gebruikers te vinden en te downloaden.

Een paar bekende trackersites zijn KickassTorrents en The Pirate Bay.

Ook kunt u gebruik maken van zoekprogramma's: De naam van het bestand ingeven en dan torrent erachter typen. Dus als u op zoek bent naar de laatste Ubuntu-cd, geeft u het volgende in: "Ubuntu + torrent" (als het programma over een zoekfunctie beschikt).

Met deze methode vindt u vrijwel alle bestanden die u zoekt. Indien het bestand niet werd gevonden, typ dan in een zoekmachine de naam + torrent wat je zoekt. Bijvoorbeeld: ubuntu 18.04 dvd torrent.

Stap 4: Downloaden

Open het torrentbestand in je Bittorrentprogramma (bijvoorbeeld via bestand => openen). De download zal starten wanneer er één of meer seeders aanwezig zijn, of alle leechers tezamen het bestand bezitten. Bij sommige programma's bestaat de mogelijkheid om de bestanden te selecteren die gedownload moeten worden.

Extra's

Een torrentbestand maken

Wil je zelf een torrentbestand maken, dan kan dat. Bij Vuze is bijvoorbeeld de optie "maak torrent" aanwezig. Bij μTorrent kan bijvoorbeeld op ctrl-n of cmd-n gedrukt worden.

Kies de map die of het bestand dat je wil gaan verspreiden, kies een trackeradres (maakt niet uit welke, zoek een actieve op internet) en maak het torrentbestand. Deze kan je dan ook nog uploaden naar diverse sites zodat andere gebruikers weten wat jij aanbiedt.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over BitTorrent
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.