Wikijunior:Kriebelbeestjes/Zilvervisje

Uit Wikibooks


Zilvervisje

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

Het zilvervisje is een insect dat in Nederland en België algemeen voorkomt in huizen en kelders. Het zilvervisje leeft op vochtige plaatsen (badkamers, keukens) en lijkt op het ovenvisje, die is zwart en is iets kleiner (zie het plaatje hierboven).

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

Het zilvervisje heeft een langwerpig en driehoekig lichaam. De voorzijde van het lichaam is breder en de achterzijde is smal. Het zilvervisje is te herkennen aan zijn achterlijf, dat drie lange uitsteeksels heeft. Het lijkt alsof het diertje drie staarten heeft. Het zilvervisje is grijs van kleur en glanst. Dit komt omdat de huid van het zilvervisje bestaat uit schubben. Als je een zilvervisje oppakt, laten de schubben los en blijven plakken aan je vingers.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

Het zilvervisje leeft in huizen en verstopt zich vaak tussen kleine spleten, zoals achter kasten en achter schilderijen. Ook in kelders en kruipruimtes leven vaak zilvervisjes. Als het zilvervisje in de badkuip of gootsteen terecht komt, kan het diertje daar niet meer uitkomen omdat het te glad is. Veel zilvervisjes worden daarom in de badkamer gevonden.

Wat eet het?[bewerken]

Het voedsel van zilvervisjes bestaat uit zetmeelhoudende producten zoals stijfsel in behangerslijm, papier of lijm waarmee boeken zijn ingebonden. Daarnaast eten ze ook kleine dode insecten, schimmels en vochtige granen. De bijnaam van dit diertje is suikergast omdat hij zo van suiker houdt. Omdat ook papier wordt gegeten knaagt het zilvervisje ook aan schilderijen en postzegels. Verzamelaars van schilderijen en postzegels hebben daarom een hekel aan het zilvervisje.

Zilvervisjes kunnen maanden zonder voedsel.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

Biologen denken dat het zilvervisje een heel primitief diertje is. Dit wil zeggen dat de zilvervisjes al heel lang geleden zijn ontstaan, maar al die tijd niet veel zijn veranderd.

Hoe groeit het op?[bewerken]

Als het zilvervisje wordt geboren lijkt het al direct op de ouderdieren, maar is veel kleiner. Zilvervisjes worden steeds groter tot ze volwassen zijn en zich kunnen voortplanten.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

Het zilvervisje kan zich niet verdedigen. Als hij wordt vastgepakt voelt het lichaam van het diertje heel glad aan door de schubben die makkelijk loslaten. Zo kan het zilvervisje soms ontsnappen door zijn schubben los te laten en er snel vandoor te gaan. Het grootste gevaar voor het zilvervisje is uitdroging; ze kunnen slecht tegen droogte.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

Zilvervisjes kunnen niet steken of bijten en zijn niet giftig, ze zijn ongevaarlijk voor mensen.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Zilvervisje
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.