Wikijunior:Kriebelbeestjes/Oorworm

Uit Wikibooks


Oorworm

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De oorworm is geen worm maar een een insect met een langwerpig lichaam, zes kleine pootjes en twee lange antennes.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

De oorworm wordt ongeveer 2 centimeter lang en heeft een bruine kleur. De oorworm heeft op zijn rug twee vleugeltjes die hij opgevouwen heeft en onder zijn dekschilden heeft verborgen. Oorwormen kunnen goed vliegen. Aan zijn achterlijf heeft de oorworm opvallende, tang-achtige uitsteeksels aan de achterzijde. Deze worden gebruikt bij de paring en om voedsel vast te houden. De poten zijn geel van kleur, de kop is meer roodachtig.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

De oorworm leeft tussen boomschors, onder bladeren en onder stenen. De oorworm is 's nachts actief en verstopt zich overdag.

Wat eet het?[bewerken]

De oorworm eet plantendelen en kleine diertjes. Plantendelen die de oorworm graag eet zijn vruchten en bloemen, waardoor deze beschadigd raken. Kleine dieren zoals rupsen en bladluizen worden ook gegeten.

Hoe groeit het op?[bewerken]

De jonge oorwormen lijken op de volwassen dieren en worden nimfen genoemd. Ze zijn kleiner en vaak lichter van kleur. Na een paar vervellingen lijken de jongen steeds meer op de ouders.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

De oorworm kan zijn tang-achtige uitsteeksels aan het achterlijf gebruiken om te dreigen en kleine dieren vast te pakken. De uitsteeksels worden dan boven de rug gekromd, zie de afbeeldingen voor een foto.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

De vrouwtjes bewaken hun eitjes, zelfs nadat de nimfen uit het ei zijn gekropen blijven ze een tijdje bij hun moeder in de buurt. Dit is bij veel dieren normaal, maar bij insecten komt dit heel weinig voor.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

De oorworm is ongevaarlijk. De uitsteeksels aan het achterlijf kunnen niet prikken. Ze zijn ook niet krachtig genoeg om hard te knijpen bij een mens.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Oorworm
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.