Vakantiereizen/Wandelvakantie/Diagonaalpad

Uit Wikibooks
Diagonaalpad
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst

Het Diagonaalpad is een lange-afstand-wandelpad dat diagonaal door Nederland loopt van de noordoosthoek naar het zuidwesten. Het is met de gebruikelijke wit-rode merktekens (in beide richtingen) gemarkeerd en is in wandelgidsen beschreven.

LAW-1 Diagonaalpad 597 km
LAW-1.1 Zevenwoudenpad (Lauwersoog - Steenwijk) 155 km
LAW-1.2 Pionierspad (Steenwijk - Muiden) 220 km
LAW-1.3 Floris V-pad (Muiden - Bergen op Zoom) 222 km

Zevenwoudenpad[bewerken]

In Lauwersoog sluit het pad aan op de Europese wandelroute E9, en ter plaatse het Friese Kustpad (LAW-5.4) (in westelijke richting) of Wad- en Wierdenpad (LAW-5.5 in oostelijke richting). In Steenwijk sluit dit pad aan op het Pionierspad (LAW-1.2) en het Overijssels Havezatenpad (LAW-12).

Globale route[bewerken]

Ten noorden van Steenwijk voert het pad door een bosgebied, afgewisseld met heide en vennetjes. Ten noorden van Vledder komen er steeds meer weilanden voor. Hierna loopt de route langs Boijl en Nijeberkoop naar Hoornsterzwaag. Hier takt de route in twee delen: het oostelijke deel gaat langs, Wijnjewoude, het westelijke deel langs Beetsterzwaag. Even ten zuiden van Ureterp komen beide routes bij elkaar. Van Ureterp gaat het via Harkema, Oostermeer, Eestrum, Veenwouden en Dokkum naar het Lauwersmeer. De route volgt de kust van het Lauwersmeer en tenslotte de dijk van het Lauwersmeer.

Bijzonderheden[bewerken]

De route volgt zo veel mogelijk onverharde wegen en komt slechts door zeer kleine dorpjes. Dit impliceert overigens dat wandelaars die langere afstanden lopen er goed aan doen eten en drinken mee te nemen: men kan er niet op rekenen dat er in elk dorp een kruidenier of horecagelegenheid is. Campings en andere logiesmogelijkheden zijn in toereikende mate langs de route voorhanden.

Openbaar vervoer[bewerken]

Op diverse plekken is er aansluiting op openbaar vervoer: NS-stations Steenwijk en Veenwouden, en bussen. Voor enkele busdiensten dient van tevoren gebeld te worden: dit is zgn. vraagafhankelijk vervoer.

Pionierspad[bewerken]

Het pad sluit in het noorden (Steenwijk) aan op het Zevenwoudenpad (LAW-1.1), het Turfstekerpad (LAW-101) en het Overijssels Havezatenpad (LAW-12) en in het zuiden (Muiden) op het Floris V-pad (LAW-1.3) en het Zuiderzeepad (LAW-8).

Globale route[bewerken]

Het pad loopt van Steenwijk via Giethoorn naar Vollenhove, waar het Zuiderzeepad wordt gekruist, en van daar via Schokland naar het Ketelmeer. Via de buitenwijken van Lelystad en de dijk langs het Markermeer gaat de route langs de Knardijk richting Zeewolde. Er is ook een variant langs de oostzijde van Lelystad. Achter Zeewolde wordt het Nuldernauw bereikt; langs randmeren en door bos wordt Almere-Haven bereikt. Bij Muiderberg steekt de route het Gooimeer over, om langs de kust van het IJmeer in Muiden te eindigen.

Bijzonderheden[bewerken]

Langs de route zijn meestal voldoende kampeermogelijkheden, behalve tussen Lelystad en Kraggenburg (bij Vollenhove). Horeca en winkels zijn op sommige trajecten tamelijk dun gezaaid.

Openbaar vervoer[bewerken]

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations te Almere-Stad (op enige afstand van de route), Lelystad (idem) en Steenwijk, en busverbindingen met de meeste andere plaatsen.

Floris V-pad[bewerken]

Het pad heeft aansluitingen op het Pionierspad (LAW-1.2) en het Zuiderzeepad (LAW-8) in Muiden, op het Marskramerpad (LAW-3) in Breukelen, het Groene Hartpad (RP-12) in Woerden, het Pelgrimspad (LAW-7) en het Oeverloperpad (LAW-6.1) bij Schoonhoven en het Grenslandpad (LAW-11) bij Bergen op Zoom. De gehele route maakt onderdeel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt. De route loopt zoals gebruikelijk zo veel mogelijk over onverharde paden.

Globale route[bewerken]

De route loopt van Muiden via Ankeveen en 's-Graveland langs Hilversum en de Loosdrechtse Plassen naar Loenen en volgt dan de Utrechtse Vecht tot Breukelen. Vanaf Breukelen volgt de route de Groote Heicop naar Kockengen en de Oude Rijn tot Woerden. Hierna wordt de Lange Linschoten tot Oudewater gevolgd, en gaat de route over een tiendweg en langs de Vlist naar Schoonhoven. Hier gaat de wandelaar met een veer over de Lek. Bij Groot-Ammers is Het Liesveld gelegen, een voormalig ooievaarsdorp. De route vervolgt langs een lange tiendweg langs Streefkerk en Nieuw-Lekkerland naar Kinderdijk. Langs de molens van Kinderdijk gaat de route naar Oud-Alblas en door het Alblasserbos naar Papendrecht. Hier wordt de Beneden-Merwede overgestoken, en langs het natuurgebied De Kikvorsch wordt de Nieuwe Merwede bereikt. Langs het (niet toegankelijke) natuurgebied de Dordtse Biesbosch wordt de Dordtsche Kil bereikt, die via de Kiltunnel gekruist wordt. Langs de Dordtsche Kil gaat de route naar Strijensas (De route is omgelegd voor de HSL-Zuid). Vanaf Strijensas loopt de route door de polder tot Numansdorp, waar het Haringvliet wordt overgestoken. Via Wllemstad en Dinteloord doet de route het Volkerak aan bij het natuurgebied Dintelse Gorzen. Hierna gaat de route door Steenbergen naar Bergen op Zoom.

Bijzonderheden[bewerken]

Opgemerkt wordt dat in het voorjaar op een aantal plaatsen, met name op de tiendwegen, broedende zwanen kunnen worden aangetroffen, hetgeen tot flinke omwegen kan leiden. Kampeermogelijkheden zijn in redelijke mate aanwezig, met o.a. paalkampeerterreinen vlak bij de route ten zuiden van Streefkerk en langs de route in het Alblasserbos.

Openbaar vervoer[bewerken]

De route heeft aansluitingen op het openbaar vervoer met stations te Breukelen, Woerden, Dordrecht-Stadspolders (ca. 2 kilometer buiten de route) en Bergen op Zoom, en busverbindingen met de meeste andere plaatsen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.