Poker/7 card stud Eight or better

Uit Wikibooks

7 Card Stud Eight or Better[bewerken]

7 Card Stud Eight or Better, ook wel Seven card stud high-low genoemd, is een variant van poker. Stud pokerspellen onderscheiden zich van Draw-poker doordat er kaarten open op tafel (dus niet aan de speler) worden gedeeld. Verder onderscheiden ze zich van community pokerspellen zoals Texas Hold 'em en Omaha High doordat de kaarten die op de tafel worden gedeeld niet allemaal voor gemeenschappelijk gebruik zijn. 7 Card Stud Eight or Better onderscheidt zich van "gewoon" 7 Card Stud doordat de spelers niet alleen kunnen winnen door de best mogelijke hand te verzamelen, maar óók door de slechts mogelijk hand, bestaande uit vijf verschillende kaarten die de waarde 8 of lager hebben. Bij de "low hand" wordt geen rekening gehouden met een straight of flush.

Spelverloop[bewerken]

Het spelverloop van 7 Card Stud Eight or Better lijkt op dat van 7 Card Stud. Het belangrijkste verschil is dat de spelers niet alleen voor een hoogste hand, maar ook voor een laagste hand spelen. Het spelverloop ziet er als volgt uit:

Voordat een 7 card stud high-low spel begint, zetten alle stud-spelers een ante-bedrag in. Deze bedraagt meestal 1/5 van de lage bet. Elke speler krijgt twee gesloten en één open (face up) kaart. (third street) De speler met de laagste open kaart is de bring-in en moet een gedwongen inzet plaatsen van een kleine of grote bet. De hoogte van die bet is afhankelijk van de tafel waaraan men speelt. Bij gelijke open kaarten wordt de beginner bepaald aan de hand van de kleur van de laagste open kaart. Daarbij geldt schoppen als de hoogste kleur, gevolgd door harten, ruiten en klaveren. Vervolgens bepalen de andere spelers (met de klok mee) of ze folden, de bet callen of (re-)raisen.

Vervolgens krijgt iedere speler een nieuwe open kaart, de fourth street. De speler met de hoogste open kaarten is vervolgens aan de beurt en begint de inzetronde door te checken of betten, in veelvoud van de grote bet. Vervolgens krijgt iedere speler een nieuwe open kaart, de fifth street. De speler met de hoogste open kaarten is vervolgens aan de beurt en begint de inzetronde door te checken of betten, wederom in veelvoud van de grote bet. Dan volgt nog een open kaart voor iedere speler, de sixth street. De speler met de hoogste open kaarten is vervolgens weer aan de beurt, en begint de inzetronde door te checken of betten, wederom in veelvoud van de grote bet. Vervolgens ontvangt iedereen zijn zevende en laatste kaart (seventh street). Deze laatste kaart wordt echter gesloten (face down) gedeeld. De speler met de hoogste open kaarten is vervolgens weer aan de beurt. Een laatste betronde volgt, volgens het zelfde systeem als bij de open kaarten. Vervolgens tonen de spelers hun kaarten. (showdown) De speler die als laatste heeft gebet of geraised moet dit als eerste doen. Als er niet gebet is in de laatste ronde dan moet de speler met de hoogste open kaarten als eerste zijn of haar kaarten tonen. De daarop volgende spelers mogen, wanneer zij hier de voorkeur aan geven, hun kaarten alsnog folden. De winnaars verdelen de pot, of één speler krijgt de hele pot en een nieuwe ronde begint.

Winnaars[bewerken]

De spelers met de hoogste (high) en laagste (low) hand winnen allebei de helft van de pot. De hoogste hand wordt bepaald volgens de hiërarchie van combinaties die ook bij alle andere varianten van poker geldt. Om de laagste hand (low) te winnen moet een speler vijf verschillende kaarten onder de 9 hebben. De azen gelden ook als lage kaarten. Als niemand aan de voorwaarde voldoet (en er dus geen laagste hand is) dan wint de hoogste hand de hele pot. De laagst mogelijke hand is: 5, 4, 3, 2, A en wordt wheel genoemd. Het is mogelijk dat één speler zowel de hoogste hand (high) als laagste hand (low) heeft. (scooping the pot) Hij of zij wint de hele pot.

Inzet[bewerken]

De hoogte van de small bet en big bet is afhankelijk van de tafel waaraan men speelt. Ook is er een verschil tussen limit en no-limit varianten. Bij de limit-variant moeten de bets gelijk zijn aan de lage bet (eerste twee rondes) of de hoge bet (derde t/m vijfde ronde). Ook mag er maximaal drie keer geraised worden per betronde. Bij de no-limit variant zit er geen limiet op het bedrag dat gebet wordt.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.