De Kleine Trekkersgids/De rugzak

Uit Wikibooks
  1. De voorbereiding
  2. De rugzak
  3. De reisuitrusting
  4. De reisvoorwaarden
  5. De noodsituaties
  6. Enkele adviezen
  7. De thuiskomst
  8. Appendix 1: Inpaklijst rugzak
  9. Appendix 2: Controlelijst
  10. Appendix 3: Eerste Hulp Bij Ongelukken
  11. Appendix 4: Gegevens en adressen
  12. Appendix 5: Aanvullende informatie op het internet
  13. Appendix 6: Nawoord

Hoofdstuk 2 - De rugzak

Wat je meeneemt moet je zelf dragen, wil je niet kwijt raken en wil je waarschijnlijk ook weer terug mee naar huis nemen. Zaken die (emotionele) waarde hebben kunnen dus beter niet meegenomen worden. Je denkt er liever niet aan, maar je kunt je rugzak kwijt raken. Laat je echter niet tegenhouden om te experimenteren met wat wel en niet in de rugzak past, het is vakantie dus heb je veel vrije tijd. Dit hangt natuurlijk in grote mate af van wat je wilt gaan doen, waar je heen gaat en wat voor weer het is. Je bewegingsvrijheid hangt af van het gewicht van de rugzak.

Voor een normaal en geriefelijk draagcomfort moet je zo weinig mogelijk meenemen. Wanneer je een rugzak gaat beladen, verdeel dan zo veel mogelijk het gewicht met je reisgenoot zodat iedereen ongeveer hetzelfde draagt en even snel vooruit komt. Het gewicht moet in ieder geval verdeeld zitten tussen de heup en de nek. Het zwaarste gedeelte het liefst in het gebied net tussen en onder de schouderbladen, en zo dicht mogelijk tegen de rug aan. Dit heeft met het zwaartepunt te maken. Let op dat het gewicht niet te hoog of te laag zit, dit zorgt voor instabiliteit en lichamelijke klachten.

Het ideale gewicht van de rugzak voor een dagtocht, niet zwaarder dan 5 kg. Voor een paar dagen: ongeveer 10 kg en voor een trektocht: tussen de 10 en 15 kg. Overigens komt daar eten en drank nog bij. Als je een trektocht gaat maken trek dan stevige schoenen aan en zorg dat je over een redelijk goede conditie beschikt.

Daguitrusting[bewerken]

De daguitrusting is het belangrijkste wat je bij je hebt, neem deze spullen in een apart rugzakje mee. Doe daar naast waardevolle spullen (zoals paspoort, sleutels en geld) altijd warme kleding (bijvoorbeeld een jas en/of trui en sokken), een EHBOset, een kaart, kompas en fluitje, wc-papier, lucifers (om vuur mee te maken), zaklamp, zakmes, persoonlijke medicijnen, een pet, regenponcho of regenpak, potlood en papier, snoep (bijvoorbeeld druivensuikersnoepjes), eten en voldoende water in.

De rugzak[bewerken]

Bedenk goed waarvoor je de rugzak gebruikt, je hebt verschillende soorten. Als je denkt regelmatig op een vaste plek of in een voertuig te verblijven, neem dan een extra (oprolbaar) dagtoerrugzak mee. Probeer een rugzak bij aanschaf altijd eerst op je gemak uit. Verkijk je niet op de maat, want dit is erg belangrijk. De kwaliteit van de schouder- en heupbanden verschilt vaak veel, en is zeer belangrijk tijdens het gebruik van de rugtas. Let op of de schouderbanden van de rugzak niet te smal zijn, dit kan zeer pijnlijk zijn tijdens de wandeltocht. Zijvakken zijn handig voor als veel kleine spullen mee wilt nemen maar zijn een ramp als je een nauwe gang van bijvoorbeeld een bus wilt doorlopen, als je tussen een menigte staat en (in bijna alle gevallen) als je de rugzak op een bagagerek wilt neerleggen. Het is praktisch om smal te zijn want anders bots je overal tegen aan en blijf je overal aan hangen. Een netje kan ook handig zijn om een waterfles in te stoppen of schoon ondergoed, zodat je er makkelijk bij kunt. Het blijft overwegen wat jouw voorkeur heeft bij het kiezen van een goede rugzak.

Krijg je toch last van je schouder dan maak je de schouderbanden iets losser en draag je het gewicht meer op de heup. Gebruik de zijgespen van je heupgordel om het gewicht te stabiliseren. Het gewicht van de rugzak moet als je het comfortabel wilt hebben, net iets hoger dan het midden van de rug aankomen. Bind zo min mogelijk vast aan de buitenzijde. Hoe meer er namelijk aan de buitenzijde hangt, hoe slechter het gewicht is verdeeld. Afgezien van het feit dat deze externe bagage rammelt, er makkelijker van af valt en stuk gaat of in het ergste geval gejat wordt.

Een rugzak is normaal behoorlijk waterafstotend, een licht regenbui kunnen ze vaak wel hebben. Tegen veel regen is een nylon regenhoes nodig, dit voorkomt ook dat de rugzak doorweekt raakt en daardoor in gewicht toeneemt. Soms zit de regenhoes aan je rugzak vast. Het is ook handig als je de tas even wilt neerleggen waar het niet zo schoon of droog is. Een rugzak zelf is altijd waterafstotend maar nooit compleet waterdicht of vuilafstotend. Om te voorkomen dat je spullen alsnog door bijvoorbeeld condens nat worden kun je ze extra verpakken in plastic zakken of in zakjes met een sluitstrip.

Inpakken[bewerken]

Probeer algemene spullen (bijvoorbeeld de tent en kookgerei) te verdelen en neem zo min mogelijk spullen dubbel mee. Spullen als een zaklamp, aansteker of een zakmes is echter handig om wel zelf bij je te hebben.

  • Maak alle compressiebanden los. Leg de rugzak op de grond.
  • Probeer al je spullen altijd zo klein mogelijk te maken. Het is raadzaam om alle spullen in de rugzak nog extra in een plastic zak te stoppen.
  • Ga dan vervolgens van binnen naar buiten te werk. Stop het onbelangrijkste deel van je spullen onder en het zwaarste in het midden van de rugzak, tussen de heupgordel en de schouderbanden. Probeer verschillende manieren uit. Belangrijk is dat je een goed evenwicht hebt.
  • Een trui of jas kan het beste bij de hand worden gehouden. Pak deze daarom als laatste in. Alle kleine lichte spullen op een dusdanige manier inpakken dat alles goed stevig tegen elkaar komt te zitten. Op die manier voorkom je dat zaken gaan schuiven of rammelen tijdens het lopen.
  • In de zijvakken en bovenklep de kleine en belangrijke zaken zoals een EHBO-set, een zaklamp, pen, kaart enzovoort.
  • Lange tentstokken kun je eventueel aan de zijkant van je rugzak bevestigen, de tent gaat in het middelste hoofdcompartiment, evenals de gasbrander, pannenset en andere grote of zware spullen. Het slaapmatje kun je ook aan de buitenkant van je rugzak kwijt, maar alleen als je ruimtegebrek hebt. Probeer dit echter op een manier te doen dat je er zo min mogelijk last van hebt tijdens het lopen, dus liever niet in de breedte uit laten steken.
  • In het onderste vak stop je de slaapzak en meestal kun je er nog wat andere spullen bij stoppen. Neem spanbanden mee; wellicht heb je ze niet (direct) nodig, maar mocht er een band van je rugzak kapotgaan, dan kunnen ze erg handig zijn.

Rugzak opdoen[bewerken]

Een zware rugzak opdoen (en afdoen) kost veel energie, doe het daarom rustig en met beleid. Doe het alleen bij lange pauzes, dus niet elke minuut die je stilstaat en zorg ervoor dat je anderen niet hindert of met de tas mept. Denk ook aan je eigen veiligheid.

  • Zorg voor wat ruimte om je heen en plaats de rugzak met de draagbanden naar je toe, het liefst op een middelhoge plek (op een tafel, muurtje of grote steen).
  • Maak de gespen los van de borstband en de heupband, en laat de aangespannen schouderbanden iets vieren.
  • Plaats een voet naar voren en de ander iets naar achter, zodat je stevig staat. Pak de rugzak met twee handen beet, een hand bij de schouderband en een bij de lus van het rugpand.
  • Plaats de rugzak op de knie en doe één arm door de schouderband. Zwaai nu de rugzak rustig op de rug en buig licht naar voren, doe de andere arm door de schouderband.
  • Blijf licht gebogen staan (niet te diep) en maak de heupgordel vast, trek de schouderbanden aan. Maak ook het bandje over de borst vast. Als alles goed zit kom je rustig overeind.
  • Trek de bandjes desnoods nog iets strakker aan en vertel je medereizigers dat je klaar bent voor vertrek anders sta je met de rugzak op te wachten. Help je medereiziger(s) zo nodig met oppakken of ondersteunen (rustig en niet trekkend) van de rugzak, of andere spullen.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.